sobota, 8 lutego 2014

Muffinki jak pączki

Muffinki jak pączki

Przepis znalazłam na blogu I Love Bake.
Muffinki zaintrygowały mnie wyglądem.
Są przepyszne ! Warto je przygotować nie tylko w okresie karnawału. 

Składniki : ( 8 muffinek )
  • 300g mąki,
  • 2/3 szklanki cukru pudru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 80ml oleju,
  • 1 jajko,
  • 180ml maślanki, 
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • marmolada,
  • 3 łyżki cukru,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • 2 łyżki roztopionego masła.

Przygotowanie :

Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder. Dokładnie wymieszaj składniki. Do drugiej miseczki wbij jajko, wlej maślankę, ekstrakt waniliowy i olej. Połącz składniki. "Mokre składniki" wlej do suchych i dokładnie zmiksuj. Do każdej papilotki wlej po 1 łyżce ciasta. Następnie wypełnij po 1 łyżeczce marmolady i przykryj kolejną łyżka ciasta. Muffinki włóż do piekarnika na 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.

Jeszcze ciepłe muffinki posmaruj roztopionym masłem i posyp cukrem wymieszanym z cynamonem. Pozostaw do ostygnięcia.


 

18 komentarzy:

  1. Miałam chęc je kiedyś zrobić, ale jakoś nigdy się nie zabrałam do nich hehe;D.
    Fajne są :)

    OdpowiedzUsuń
  2. i ta pyszna cukrowa skorupka...:)

    OdpowiedzUsuń
  3. jak puszyście wyglądają, wspaniale:))))

    OdpowiedzUsuń
  4. piękne i bardzo apetyczne ;) a można czymś zastąpić maślankę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę spróbować z gęstym jogurtem naturalnym .

      Pozdrawiam, Ewelina

      Usuń
  5. Czy mogę zastąpić ekstrakt z wanilii cukrem waniliowym? Jeśli tak, to w jakich proporcjach mam go tu użyć?

    Pozdrawiam,
    Ania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam serdecznie,

      Oczywiście że, zamiast ekstraktu możesz użyć cukru waniliowego. Myślę że, 2 -3 łyżeczki zupełnie wystarczy.

      Pozdrawiam, Ewelina

      Usuń
    2. dziękuję ślicznie za odpowiedź.
      Pozdrawiam,
      Ania

      Usuń
  6. Mmm sliczne! Czy zamiast maslanki moge uzyc kefir?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam serdecznie,

      Kiedyś zamiennie używałam kefiru z maślanką do ciastka maślankowego i wychodziło :)
      Niestety w tych muffinkach nie używałam kefiru. Sugerowałabym użyć jogurtu.

      pozdrawiam, Ewelina

      Usuń
  7. Jeśli smakują trochę jak drożdżówki, a bez wyrabiania, to ja zapisuję koniecznie <3

    OdpowiedzUsuń
  8. dziś wyprobowałam przepis:) nieco zmieniłam proporcje, a zamiast maslanki dalam jogurt z biedr. (ktory mialam pod reka). Chyba za duzo mąki dałam poniewaz ciasto wyszlo dosc geste, mało tego kompletnie zapomniałam o posmarowaniu z wierzchu muffinek:) Mimo tego, i tak babeczki wyszly bardzo dobre i dość lekkie, jak dla mnie smakują bardziej jak krążki (oponki). Pozdrawiam, G.

    OdpowiedzUsuń

Print