czwartek, 31 stycznia 2019

Krem z czosnku i białych warzyw z kulkami z kaszy jęczmiennej i szpinaku

Krem z czosnku i białych warzyw z kulkami 
 z kaszy jęczmiennej i szpinaku 

Pyszna i rozgrzewająca zupa krem z czosnku i białych warzyw - świetnie sprawdzi się w zimowe dni. Dodatek zielonych kulek z kaszy jęczmiennej sprawia, że zupa jest sycącą. Pesto dopełnia smak nadając wyjątkowego charakteru!  100% inspiracji naturą - doprawione jedyną swoją w swoim rodzaju Vegetą Natur https://www.vegeta.pl/pl/. 

Składniki zupa :

  • 4 ząbki czosnku,
  • 3 ziemniaki,
  • 1/2 selera,
  • 2 pietruszki,
  • 1 łyżka masła,
  • pieprz, 
  • 1 kostka bulionu rosół drobiowy Vegeta Natur.
Przygotowanie zupy :

Warzywa obierz i pokrój na mniejsze kawałki. W garnku rozpuść masło i podsmaż warzywa. Wlej wodę i wrzuć bulion drobiowy Vegeta Natur. Gotuj na wolnym ogniu 15-20 min aż warzywa będą miękkie. Całość zblenduj na gładki krem. Dopraw pieprzem.

Składniki pesto : 
  • 2 garście szpinaku świeżego,
  • 1 garść natki pietruszki,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżka przyprawy Vegeta Natur,
  • pieprz,
  • garść startego parmezanu,
  • 2 łyżki prażonego słonecznika,
  • 3/4 szklanki oleju.
Przygotowanie :

Do blendera włóż liście szpinaku i natkę pietruszki. Dodaj czosnek, słonecznik, parmezan i olej. Wsyp przyprawę Vegeta Natur oraz pieprz. Dokładnie zmiksuj.   


Składniki zielone kulki z kaszy:

  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jęczmiennej, ( drobnej )
  • 150g mrożonego szpinaku rozdrobnionego,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 mała cebula,
  • 1 łyżka przyprawy Vegeta Natur,
  • pieprz,
  • 2 łyżki bułki tartej,
  • 3/4 szklanki płatków owsianych błyskawicznych,
  • olej do smażenia,
  • 1 jajko.
Przygotowanie zielonych kulek z kaszy : 

Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Wrzuć drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Smaż chwilę. Dodaj szpinak i całość duś na wolnym ogniu co jakiś czas mieszając. Wsyp kaszę i wymieszaj całość. Ściągnij z ognia i pozostaw do ostudzenia. Dodaj jajko oraz bułkę tartą. Wsyp przyprawę Vegeta Natur i pieprz. Wymieszaj. W dłoniach uformuj niewielkie pulpeciki. Obtocz w płatkach owsianych. Smaż na rozgrzanym oleju z każdej strony. 

Gorącą zupę podawaj z zielonymi kulkami z kaszy oraz pesto. 









Vegeta Natur - Inspirowane Naturą

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Print