niedziela, 19 lutego 2017

Brownie z likierem baileys

Brownie z likierem baileys


Składniki :
  • 200g gorzkiej czekolady,
  • 170g masła,
  • 2 jajka L,
  • 3/4 szklanki drobnego cukru,
  • 3/4 szklanki mąki,
  • 3-4 łyżki likieru baileys,
  • szczypta sody,
  • garść orzechów włoskich.
Przygotowanie :

 W rondelku na wolnym ogniu roztop masło. Dodaj połamaną czekoladę i mieszaj aż całość się połączy. Jajka wbij do miski. Wsyp cukier i utrzyj mikserem. Wlej likier. Do masy jajecznej wlej czekoladę. Wsyp przesianą mąkę i sodę. Wymieszaj całość. Dodaj drobno posiekane orzechy i delikatnie połącz składniki. Ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Włóż ciasto do nagrzanego piekarnika. Przecz przez 45 minut w temperaturze 160 stopni.

wtorek, 14 lutego 2017

Kotlety mieone z wędzonym boczkiem

Kotlety mielone z wędzonym boczkiem


Składniki : 
  • 500g mielonego mięsa wieprzowego, 
  • 1 cebula czerwona, 
  •  czerstwa mała bułka, 
  • 1/2 szklanki mleka, 
  • jajko, 
  • 1 łyżka musztardy francuskiej, 
  • sól, 
  • pieprz,
  •  natka pietruszki,
  •  oliwa do smażenia, 
  • 100g - 150g wędzonego boczku,
  • bułka tarta.

Przygotowanie : 
 
Boczek pokrój na drobną kostkę. Na suchej patelni podsmaż boczek. 

Bułkę namocz w mleku. Do miski wrzuć mięso i odciśniętą bułkę. Wbij jajko, dodaj musztardę, pokrojoną cebulę, posiekaną natkę i dokładnie połącz składniki. Dopraw solą i pieprzem. Uformuj pulpeciki. Obtocz w bułce tartej. Smaż na rozgrzanej patelni z każdej strony.

wtorek, 7 lutego 2017

Kremowa zupa ziemniaczano-porowa

Kremowa zupa ziemniaczano-porowa 


Składniki :
  • 1 średni por, ( biała część )
  • 6 ziemniaków,
  • 2 ząbki czosnku,
  • olej do smażenia,
  • 100g serka topionego śmietankowego,
  • sól,
  • pieprz,
  • bulion.
 Przygotowanie :

W garnku rozgrzej olej. Wrzuć posiekany por i smaż parę minut. Ząbki czosnku obierz i potnij na mniejsze kawałki. Smaż całość parę minut.  Wrzuć pokrojone ziemniaki i wlej bulion. Gotuj 15 minut na wolnym ogniu. Dodaj serek topiony. Gotuj ponownie parę minut. Zupę zblenduj i dopraw do smaku solą i pieprzem. 

 
Składniki pesto :
  • 3 garście szpinaku świeżego,
  • 1 mała garść natki pietruszki,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sól,
  • pieprz,
  • garść startego parmezanu,
  • 2łyżki prażonego słonecznika,
  • 3/4 szklanki oleju.
Przygotowanie :

Do blendera włóż liście szpinaku i natkę pietruszki. Dodaj czosnek, słonecznik, parmezan i olej. Dokładnie zmiksuj.  


Zupę podawaj z pesto. 

 


czwartek, 2 lutego 2017

Domowe nugetsy z kurczaka ( mielone )

Domowe nugetsy z kurczaka ( mielone )


Składniki :
  • 3 pojedyncze filety z kurczaka,
  • 1/2 bułki namoczonej w mleku,
  • 1 jajko, ( do mięsa )
  • sól,
  • pieprz,
  • słodka papryka,
  • bułka tarta,
  • olej do smażenia,
  • 3 łyżki mąki,
  • 2-3 rozbełtane jajka.
 Przygotowanie :

Mięso oczyść i zmiel w maszynce. Dodaj jajko, bułkę i przyprawy. Połącz składniki.  W dłoni uformuj niewielkie kotleciki. Obtocz w mące, rozbełtanym jajku i bułce tartej. Smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor z dwóch stron.


środa, 1 lutego 2017

Sernik gotowany

Sernik gotowany


Składniki :
  • 1 kg sera na twaróg,
  • 4 jajka L,
  • 200g masła,
  • 1 szklanka cukru,
  • aromat waniliowy,
  • 2 budynie waniliowe bez cukru,
  • 200ml mleka,
  • 400g herbatników,
  • 1 puszka masy kajmakowej 500g,
  • posypka - orzeszki arachidowe.
Przygotowanie :

Do garnka wrzuć masło i wsyp cukier. Delikatnie podgrzej aż masło się rozpuści.  Dodaj twaróg oraz wbij jajka. Cały czas mieszaj aż całość się zagotuje - możesz użyć miksera. Budynie wymieszaj w mleku i wlej do masy serowej.Gotuj na wolnym ogniu aż masa zgęstnieje. Formę wyłóż papierem do pieczenia. Na dno ułóż warstwę herbatników i wlej 1/3 masy serowej. Czynność powtarzaj dwukrotnie. Na górze ułóż ostatnią warstwę herbatników. Puszkę kajmaku włóż do gorącej wody i gotuj 10minut aż stanie się płynna. Wylej masę krówkową na sernik i posyp orzeszkami. Całość włóż do lodówki na minimum 4 godziny. 

 

Print