środa, 26 października 2016

Kruche ciasteczka ze słonecznikiem

Kruche ciasteczka ze słonecznikiem 


 Składniki :
  • 1,5 szklanki mąki,
  • 100g masła,
  •  1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 2 łyżki śmietany 18%,
  • 1 żółtko,
  • słonecznik,
  • 1 białko,
  • 1 łyżka cukru. 
Przygotowanie :

 DO miski wsyp mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia. Dodaj pokrojone masło na mniejsze kawałki i połącz składniki. Dodaj żółtko i śmietanę. Dokładnie zagnieć ciasto. Uformuj kulę, zawiń w folię i włóż do lodówki na 20 minut.

Ciasto rozwałkuj na blacie oprószonym mąką. Wytnij dowolne kształty.   Wszystkie ciasteczka  posmaruj białkiem wymieszanym z cukrem  i posyp słonecznikiem. Delikatnie wgnieć słonecznik. Ciasteczka włóż do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piecz przez 15 minut aż ciasteczka będą złote. 

środa, 12 października 2016

Gulasz z dzika z pieczarkami

Gulasz z dzika z pieczarkami 


Składniki :
  • 1 kg mięsa z dzika,
  •  2 cebule, 
  • 2 ząbki czosnku,
  •  1 łyżeczka jałowca, 
  • 2 gałązki rozmarynu,
  •  300g pieczarek,
  •  bulion,
  •  2 listki laurowe, 
  • 3 ziarenka ziela angielskiego, ,
  •  olej do smażenia, 
  • 3 łyżki mąki,
  • bulion.

Przygotowanie : 
  Mięso opłukaj i pokrój na mniejsze kawałki. Oprósz mąką i podsmaż na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju. Mięso przełóż do garnka. Na tej samej patelni podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę i pieczarki. Pod koniec wrzuć przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość podsmaż. Wszystko przełóż do garnka z mięsem. Dodaj liść laurowy, jałowiec, ziele angielskie oraz rozmaryn. Wlej bulion . Całość duś na wolnym ogniu przez 1,5 godziny. Pod koniec wrzuć śliwki i gotuj jeszcze parę minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Do gulaszu wlej mąkę wymieszaną z wodą. Gotuj na wolnym ogniu aż sos lekko zgęstnieje. 



poniedziałek, 10 października 2016

Placuszki z jabłkami i ricottą

Placuszki z jabłkami i ricottą 


Składniki :
  • 1 kopiasta szklanka mąki,
  • 1 szklanka serka ricotta,
  • 2 łyżki miodu,
  • 3 jajka L, ( lub 4 jajka M )
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu,
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego,
  • 2-3 jabłka stare na tarce o grubych oczkach,
  • olej do smażenia.
 Przygotowanie :

Białka ubij na sztywną pianę. Nie przerywając miksowania dodaj żółtka oraz serek i miód.  Partiami wsyp mąkę, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i cynamon. Dokładnie połącz składniki. Do ciasta dodaj jabłka. Delikatnie wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej i łyżka nakładaj ciasto. Placuszki smaż z dwóch stron na złoty kolor. 

 
 

niedziela, 9 października 2016

Pomarańczowe magdalenki

Pomarańczowe magdalenki 


Składniki :
  • 3 jajka,
  • 100g cukru,
  • 160g mąki,
  • 100g roztopionego masła,
  • skórka z pomarańczy.
 Przygotowanie :

Białka ubij na sztywną pianę. Nie przerywając miksowania dodaj stopniowo cukier i żółtka. Dokładnie połącz składniki. Wlej masło i wsyp partiami mąkę i skórkę z pomarańczy. Silikonową formę do magdalenek wypełnij ciastem na 3/4 wysokości. Formę włóż do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piecz przez 12-15 minut. 

  

środa, 5 października 2016

Prawdziwie śląski obiad

Prawdziwie śląski obiad
Wołowe rolady z kluskami i modrą kapustą.
Ślonski łobiod : rolada, modro kapusta  i gumuklyjzy
 polone zołzom.

Najpopularniejszym śląskim daniem jest połączenie rolady śląskiej z kluskami również śląskimi oraz modrą kapustą.  Oczywiście są różne odmiany a każda gospodyni ma własną wizję ale całość. Śląsk to ciężka praca. Z ciężką pracą w parze musi iść przecież porządny posiłek. Kaloryczny, zapychający ale przede wszystkim - pyszny! Głównie podawane w niedzielę, ale w dzisiejszych czasach jest to danie również bardziej okazyjne jak i na spotkania rodzinne.

ciekawostka !

Swoją drogą kluski śląskie dorobiły się nawet własnej legendy. Dawno temu żył sobie chłop Konrad ze swoją żoną Agnieszką. Kobieta była znana w całej okolicy z talentu do robienia klusek. Niestety zmarła na dżumę, a Konradowi w oczy zaglądnęło widmo śmierci głodowej.  Pewnego razu wybrał się do Wrocławia, a że droga była męcząca to przysnął w okolicy kościoła. We śnie ukazała mu się jego żona mówiąc mu, że daruje mu magiczny garnek który sam się będzie napełniał kluskami ale warunek jest taki - nie możesz zjeść do samego końca! Musi zostać na dnie jedna kluska. Chłop po obudzeniu był bardzo głodny a przed sobą zobaczył garnek z kluskami. Niestety nie opanował się i postanowił zjeść je wszystkie, ale ostatnia kluska nie dała się! Uciekła z garnka na dach i zamieniła się w kamień. Magiczny garnek już nigdy się nie napełnił.


Składniki :
  • 6 plastrów mięsa wołowego,
  • 200g boczku wędzonego, 
  • 200g mięsa mielonego,
  • 1 duża cebula, 
  • 3 ogórki kiszone, 
  • musztarda, 
  • sól,
  •  pieprz, 
  • olej do smażenia,
  • bulion.  ( tak aby zakrywał mięso na 3/4 wysokości )
Przygotowanie :

Mięso rozbij i posmaruj musztardą.  Do miski włóż mięso mielone, pokrojony w kostkę boczek, drobno pokrojone ogórki kiszone oraz pieprz i sól. Dokładnie wyrób masę. Na każdy plaster mięsa ułóż farsz. Zawiń w roladkę i zwiąż sznurkiem spożywczym. Każdą roladę posyp pieprzem i solą. Na rozgrzanej patelni posmaż mięso z każdej strony. Wlej bulion i duś 40 minut.  Następnie garnek włóż do nagrzanego piekarnika do temperatury 170 stopni i piecz pod przykryciem przez godzinę. 

Składniki kluski śląskie : gumiklyjzy :

  •  600g ugotowanych ziemniaków,,
  • 2 jajka,
  • mąka ziemniaczana,
  • sól.

 Przygotowanie klusek śląskich : gumiklyjzy :

Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę. Włóż do miski. Wygładź. Podziel masę na 4 części. Jedną wyciągnij i w jej miejsce wsyp mąkę tak aby była równo z ziemniakami. Wbij jajka i   wyrób jednolitą masę.

Ciasto podziel na części. Na dłoni uformuj niewielkie kluski. Palcem zrób dziurkę. Gotuj w osolonym wrzątku około 5 minut.   


Składniki kapusta czerwona: Modro kapusta :
  • 1 mała czerwona kapusta, 
  • 150g - 200g wędzonego boczku,
  • 1  cebula,
  • sól, 
  • pieprz,
  •  szczypta cukru,
  •  2-3 łyżki ocet winny.

Przygotowanie kapusty czerwonej : Modro kapusta :


 Kapustę oczyść i posiekaj drobno. Wrzuć do osolonego wrzątku i gotuj około 15 minut. Boczek pokrój i podsmaż na suchej patelni. Dodaj drobno pokrojoną cebulę i smaż razem z boczkiem parę minut. Do boczku dodaj kapustę i duś parę minut. Dopraw solą, pieprzem, cukrem i octem.



Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY z aktywnym linkiem www.layman.pl/bitwa-na-przepisy





 

Print