poniedziałek, 31 sierpnia 2015

Proste ciasto ze śliwkami

Proste ciasto ze śliwkami 


Składniki :
  • 2 szklanki mąki,
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 
  • 140g zimnego masła,
  • 1 jajko,
  • 3 łyżki cukru,
  • 1 kg śliwek,
  • 1 łyżka brązowego cukru.
Przygotowanie :

Na stolnicę wysyp mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Zrób wgłębienie i wbij jajko oraz dodaj pokrojone masło.  Szybko wyrób ciasto. Zawiń w folię i włóż do lodówki na 40 minut.

Śliwki pokrój na mniejsze kawałki. Blaszkę  wyłóż papierem do pieczenia.  Ciasto rozwałkuj i przełóż do blachy. Na górze ułóż śliwki ( skórką do dołu ) i posyp brązowym cukrem. 

 Składniki kruszonka :

  • 4 łyżeczki masła,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 2 łyżki mąki.
   Przygotowanie kruszonki :

 Rozpuść masło. Dodaj mąkę i cukier puder. Uformuj kulę i pokrusz na okruszki.


Ciasto posyp kruszonka i włóż do nagrzanego piekarnika do 180 stopni. Piecz przez 30-35 minut.  


piątek, 28 sierpnia 2015

Fasolka szparagowa z pomidorami

Fasolka szparagowa z pomidorami


Składniki : 
  • 500g fasolki szparagowej,
  • 2-3 pomidory,
  • 2 łyżki oleju,
  • sól,
  • pieprz,
  • zioła prowansalskie
  • 1/3 szklanki bulionu.
Przygotowanie :

Fasolkę umyj dokładnie i obetnij końcówki. Pomidory obierz ze skóry i pokrój na mniejsze kawałki. Do wysokiej patelni lub rondla wlej niewielką ilość oleju.  Dodaj pomidory i podsmaż chwilę. Dodaj fasolę i zioła. Wlej bulion i duś pod przykryciem 20-25 minut.

poniedziałek, 24 sierpnia 2015

Bułeczki z żółtym serem i suszonymi pomidorami

Bułeczki z żółtym serem
 i suszonymi pomidorami 


Składniki : 
  • 1 szklanka ciepłej wody, 
  • 10g suszonych drożdży, 
  • 1/3 szklanki oleju, 
  • 1 łyżeczka soli, 
  • 1 jajko, 
  • 3 1/2  szklanki mąki, 
  • ser żółty,
  • przyprawa - suszone pomidory z czosnkiem,
  • rozbełtane jajko do posmarowania.
Przygotowanie :

Do miski wsyp mąkę , suche drożdże i sól, wymieszaj. Dodaj ciepłą wodę, olej i jajko, połącz dokładnie składniki. Wysyp ciasto na stolnicę i dokładnie wyrób ciasto. Przykryj ciasto ściereczką i odstaw na 30 minut.  Podziel ciasto na części, rozwałkuj i na środku połóż  żółty ser i łyżkę pomidorów Ssuszonych. Uformuj bułeczki. Ułóż bułeczki obok siebie w odstępach. Posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp przyprawą do pizzy. Piecz w temperaturze 200 stopni przez 15-20 minut aż bułeczki się ze złocą.

piątek, 21 sierpnia 2015

Ziemniaczane placuszki z fetą

Ziemniaczane placuszki z fetą 


Składniki :
  •  1 kg ugotowanych ziemniaków,
  • 2 jajka,
  • mąka ziemniaczana,
  • sól.
 Przygotowanie placuszki :

Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę. Włóż do miski i wygładź. Podziel masę na 3 części. Jedną wyciągnij i w jej miejsce wsyp mąkę tak aby była równo z ziemniakami. Wbij jajka i   wyrób jednolitą masę.



Dodatkowe składniki :

  • 2 rozbełtane jajka,
  • bułka tarta,
  • olej,
  • ser feta.
Przygotowanie : 

 Na dłoni uformuj niewielki placuszek z
masy ziemniaczanej. Na środku ułóż kawałek fety. Zlep ze sobą boki tworząc placuszka. Obtocz w rozbełtanym jajku a następnie w bułce tartej. Smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

środa, 12 sierpnia 2015

Jaglane knedle z morelami

Jaglane knedle z morelami


Składniki :
  • 100g kaszy jaglanej,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • morele.
Przygotowanie :

Kaszę ugotuj na miękko. Odcedź. Zblenduj na gładką masę. Dodaj mąkę i dokładnie wyrób ciasto. Morele pokrój na mniejsze kawałki. W dłoniach uformuj niewielki placuszek na środku ułóż morele. Sklej razem końce formując knedle. Gotuj w osolonej wodzie 4-5 minut. 

piątek, 7 sierpnia 2015

Czerwone curry z kurczakiem

Czerwone curry z kurczakiem 


Składniki :
  •   2 pojedyncze filety z kurczaka,
  • 1 papryczka chilli,
  • 150g - 200g brązowych pieczarek,
  • 2 marchewki,
  • 2 łodygi selera naciowego,
  • 400ml mleczka kokosowego,
  • 2 łyżki czerwonej pasty curry,
  • 2 - 3 łyżki oleju sezamowego,
  • 4-5 grzybów mun.
 Przygotowanie :

Grzyby mun zalej wrzątkiem i odstaw na 10 minut. Filet z kurczaka potnij na mniejsze kawałki. Posmaż chwilę na rozgrzanym oleju. Mięso ściągnij z patelni i na tym samym tłuszczu posmaż pokrojone pieczarki, marchewkę, seler naciowy,  grzyby mun oraz papryczkę chilli. Dodaj ponownie mięso i pastę curry. Wlej mleczko kokosowe i bulion. Gotuj na wolnym ogniu 10-15 minut. 
  

Print