sobota, 31 sierpnia 2013

Mini sesja śniadaniowa z belVitą

Mini sesja śniadaniowa z belVitą



W piątek wybrałam się na spacer z rodziną aby odetchnąć świeżym powietrzem i spędzić trochę czasu z najbliższymi.
 Jak zwykle, zabrałam ze sobą posiłek, który można szybko przyrządzić, dodaje energii na długie godziny i oczywiście wybornie smakuje. 
Do przyrządzenia go użyłam nowego smaku belVity Owoce Leśne i Musli z owocami.
Są to dwa nowe smaki, jak najbardziej na czasie.
 Bardzo się wpasowały, ponieważ trafiła nam się cudna pogoda a na dodatek znaleźliśmy też inne owoce lasu. Niestety one już zaraz nie będą dostępne jednak na pocieszenie powiem, że będziemy mogli sobie przypomnieć je zajadając się pysznymi ciasteczkami od belVita. 











Roladki z gruszką i gorgonzolą

Roladki z gruszką i gorgonzolą

Lubicie połączenie mięsa z owocami ?
Mam dla Was dziś roladki drobiowe z gruszką i gorgonzolą.
Niebieski ser możesz zastąpić dowolnym serem pleśniowym. 

Są pyszne ! 

Składniki :
  • 4 pojedyncze filety z kurczaka
  • 4 dojrzałe gruszki
  • 120g sera gorgonzola
  • sól
  • pieprz
  • tymianek świeży
  • olej
Przygotowanie : 

Mięso opłukaj i przetnij wzdłuż na pół. Delikatnie rozbij filety. Posyp solą, pieprzem i tymiankiem. Gruszki pokrój na mniejsze kawałki. Na każdym filecie ułóż gruszki i pokrojony ser. Zwiń roladki spinając wykałaczką lub zwiąż sznurkiem spożywczym. Pomiędzy mięso ułóż resztę gruszek. Całość skrop oliwą lub olejem. Włóż do piekarnika na 20 minut w temperaturze 200 stopni.

piątek, 30 sierpnia 2013

Knedle z cynamonowymi śliwkami

Knedle z cynamonowymi śliwkami

Pyszna i bardzo cynamonowa wersja klasycznych knedli ze śliwkami.
Delikatne i rozpływające się w ustach.
Knedle idealne dla dzieci.
Mój maluszek nie miał problemu ze skórką ze śliwki i stwierdził że, w środku jest marmolada.
Jednym słowem - pyszne !

Składniki ciasto:
  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 1 szklanka mąki pszennej 
  • 2/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
Składniki nadzienie :
  • 500-600g śliwek
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki miodu
Składniki dodatkowe :
  • sól
  • roztopione masło do polania
 Przygotowanie ciasta :

Ziemniaki przeciśnij przez praskę. Do ziemniaków stopniowo dodawaj mąkę pszenną i ziemniaczaną. Na koniec wbij jajko i dokładnie wyrabiaj ciasto. 

Przygotowanie nadzienia :

Do rondelka wlej miód i wrzuć pokrojone śliwki. Wsyp cynamon i duś 10-15 minut na wolnym ogniu co jakiś czas mieszając. Śliwki przełóż przez sitko i
przetrzyj drewnianą łyżką tak, by na sitku zostały tylko skórki.

Ciasto podziel na części. Na dłoni uformuj niewielki placuszek na środku ułóż farsz i zawiń w kluseczkę. Gotuj w osolonym wrzątku, aż kluski wypłyną na wierzch. Knedle polej masłem.

środa, 28 sierpnia 2013

Konkurs "WSPOMNIENIE WAKACJI" - belVita

Konkurs  "WSPOMNIENIE WAKACJI"



Chociaż bardzo tego nie chcemy, lato powoli się kończy. Zostało nam zaledwie parę dni. Smaki, zabawa i leniuchowanie, które towarzyszą nam od dwóch miesięcy odejdą na jakiś czas w zapomnienie. Aby jak najdłużej odwlec nieuniknione, aby zatrzymać ze sobą piękne wspomnienia, proponujemy Wam konkurs. 
 
Wraz z producentem ciastek belVita przygotowaliśmy atrakcyjne nagrody, które można wygrać biorąc udział w zabawie.
 Co trzeba zrobić ? 

 Aby wziąć udział w konkursie pt. ”Wspomnienie wakacji”, wystarczy przesłać swój pomysł w formie przepisu (treść i jedno zdjęcie) na zbilansowane śniadanie z ciastkami belVita.

 Aby przygotować taki przepis, wystarczy połączyć ciastka belVita z ulubionymi dodatkami, np. owocami lub produktem mlecznym. 
Oceniana będzie pomysłowość, kreatywne nawiązanie do tytułu konkursu oraz interesujący, przepis i estetyczne zdjęcie.

Nagrodami w konkursie są:

I miejsce - ekspres Tassimo, model T20; zapas kapsułek kawy Tassimo – 6 rodzajów, torba materiałowa i ciasteczka belVita (Musli z owocami, Owoce Leśne, Pyszne Nadzienie kakaowe z jogurtem naturalnym)

II  miejsce – lunchbox, torba materiałowa i ciasteczka belVita (Musli z owocami, Owoce Leśne, Pyszne Nadzienie kakaowe z jogurtem naturalnym)

III miejsce – komplet mat śniadaniowych, torba materiałowa i ciasteczka belVita (Musli z owocami, Owoce Leśne, Pyszne Nadzienie kakaowe z jogurtem naturalnym)

  Czas trwania konkursu: 
od 28 sierpnia 2013 do 4 września 2013 (do godziny 23.59).

Na zgłoszenia czekamy
pod adresem mailowym anyzkowo@gmail.com

  Uwaga!!
 
   W każdym zgłoszeniu należy dopisać następującą klauzulę: 
“Wyrażam zgodę na przetwarzanie przez Organizatora moich danych osobowych zgodnie z ustawą z dnia 29.08.1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz.U. z 2002 r. nr 1001, poz 926 ze zm.) w celu i zakresie związanymi z przeprowadzeniem konkursu: Konkurs z belVitą”.

Wszystkim życzymy dobrej zabawy !
Zapraszam do śledzenia Anyżkowa na Facebook`u. 

Regulamin konkursu

Dwukolorowa śniadaniowa kaszka

Wyzwanie z BelVitą 
Dwukolorowa śniadaniowa kaszka

Moją  kolejną propozycją na śniadanie jest dwukolorowa kaszka.
Klasyczna propozycja z pysznymi ciasteczkami BelVita.

Ciasteczka BelVita poza doskonałym smakiem dają nam masę energii na rozpoczęcie dnia. Po zjedzeniu posiłku którego składnikiem są ciastka BelVita węglowodany są stopniowo uwalniane do organizmu aż przez 4 godziny. Ponadto zawierają witaminy takie jak B6, B1 , B3 oraz błonnik. Nie zawierają konserwantów ani sztucznych barwników.


 Składniki :
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 1 płaska łyżka kakao
  • 1 łyżeczka cukru
  • ciasteczka BelVita musli z owocami
Przygotowanie :

Przygotuj 2 mniejsze garnuszki. Do każdego wlej mleko 0,5 szklanki i wsyp cukier. Do jednej części wsyp kakao.  Doprowadź do wrzenia i wsyp do każdego garnuszka mleka po 1 łyżce kaszy cały czas mieszając aż zgęstnieje. Ciasteczko pokrusz i wsyp na danie miseczki. Układaj na zmianę po łyżce stołowej kaszki każdego koloru. Całość przelej do miseczki z ciasteczkami. Włóż do lodówki.


Miseczkę możesz wyłożyć folią aluminiową żeby łatwiej można było wyciągnąć kaszkę. 




wtorek, 27 sierpnia 2013

Słodkie bułeczki z serem i malinami

Słodkie bułeczki z serem i malinami

Pyszne i puszyste bułeczki. 
Świetnie nadają się na śniadanie czy podwieczorek.
Składniki : 
  • 1/2 szklanki cukru,  
  • 4,5 - 5 szklanki mąki,
  • 2 szklanki mleka, 
  • szczypta soli, 
  • 50g masła,
  •  1 1/2 opakowanie suchych drożdży.
Składniki masa serowa:  
  • 300g twarogu na sernik, 
  • 1 żółtko, 
  • 2 łyżki cukru pudru, 
  • maliny.
Przygotowanie: 
Do rondelka wlewamy mleko i wrzucamy pocięte na kawałki masło. Na wolnym ogniu podgrzewamy mleko i roztapiamy masło. Do miski wsypujemy drożdże , mąkę, cukier , sól mieszany składniki. Wlewamy mleko z masłem i wyrabiamy ciasto tak aby było jednolite. Formujemy kulę i odstawiamy pod przykryciem ściereczką na 30 minut. 
 Do miseczki dodaj ser i cukier puder.  Dokładnie wymieszaj składniki.
  Podziel ciasto na części, rozwałkuj i na środku połóż ser i parę malin. W dłoniach  uformuj bułeczki. Ułóż bułeczki obok siebie w niewielkich odstępach. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 20-30 minut aż bułeczki się ze złocą. Po upieczeniu wyciągnij bułęczki z piekarnika , przykryj wilgotną ściereczką do ostudzenia. Podawaj polane lukrem lub posypane cukrem pudrem.

niedziela, 25 sierpnia 2013

Deser galaretkowo-owocowy

Deser galaretkowo-owocowy
Wyróżnienie w konkursie
Pani Daria przesłała mi przepis na owocowy deser z galaretką i pianką.
Lekki i orzeźwiający.
Świetny dla dzieci !

Składniki :
  • 3 nektarynki
  • 1 opakowanie galaretki multiwitamina Gellwe
  • 1/2 l wody
  • 150 ml śmietany kremówki
Przygotowanie :

Nektarynki obrać ze skórki,pokroić w drobną kosteczkę.Parę posiekanych kosteczek zostawić do dekoracji,pozostałe rozłożyć do małych,najlepiej przezroczystych miseczek.
Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu,wystudzić.Połową galaretki zalać owoce.Miseczki ustawić ukośnie w lodówce.Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno.Z pozostałej ilości galaretki odlać 1/3,resztę tężejącej galaretki zmiksować na pianę i dodać do niej ubitą śmietankę.Piankę wyłożyć do miseczek z zastygniętą galaretką,lekko wyrównać powierzchnię.Deser przybrać kostkami galaretki i odłożonymi owocami.Na górę można położyć jeszcze listek mięty.

Ciasto czekoladowe z bananami i muesli

Ciasto czekoladowe z bananami i muesli
Wyróżnienie w konkursie 
Ten przepis jest drugim wyróżnieniem w konkursie.
Bardzo proste do przygotowania.
Świetnie  komponuje się muesli z bananem.
To ciasto na pewno zagości u nas jeszcze nie raz !
Składniki:
  • 3 jajka,
  • 175 g masła (stopionego i przestudzonego),
  • 150 g mąki pszennej, 
  • 150 g cukru,
  •  1/3 szklanki kakao,
  • 100 g muesli FITELLA (dowolny smak) , 
  • 3 dojrzałe banany
Przygotowanie :

Banany obierz ze skóry i pokrój na plasterki. Jajka utrzyj z cukrem (około 5 minut, nie ma być to puszysta masa). Dodaj kakao i wlewaj powoli masło, nieustannie ucierając.

Dodaj około 1/3 bananów i mąkę. Miksuj aż masa będzie jednolita. Łyżką wmieszaj muesli i wyłóż ciasto do przygotowanej blachy. Na wierzchu ułóż pozostałe banany.

Piecz w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku około 35 minut. Podawaj wystudzone.

Maślane ciasteczka z bezą cappuccino

Maślane ciasteczka z bezą cappuccino 
Wyróżnienie w konkursie
Chce Wam przedstawić pierwszy przepis nagrodzony w konkursie.
Przepyszne ciasteczka maślane z bezą cappuccino.
Kruche i bardzo aromatyczne.
Mojemu maluszkowi tak zasmakowały że robiliśmy je 2 razy.
Polecam !

Składniki : 
  • 200g mąki, 
  • 150g masła, 
  • 1 łyżka śmietany 
  • 1 żółtko.
Składniki  beza :
  •  2 białka, 
  • 100g cukru pudru Gellwe
  • 1 opakowanie cukru waniliowego Gellwe
  •  2 łyżki cappuccino. 
Przygotowanie :

Wszystkie składniki na ciasto szybko zagnieć. uformuj kulę, owiń w folie aluminiową i wstaw do lodówki na 2 godziny. Białka ubij na sztywno i dodawaj partiami cukier puder aż masa stanie się lśniąca. Na końcu wsyp cukier waniliowy i cappuccino. Zmiksuj wszystko dokładnie. Następnie cienko rozwałkuj ciasto i wytnij wzorki. Posmaruj ciastka pianą. Ciastka wstaw do piekarnika na 15-20 minut.



Wyniki konkursu z Fitellą i Gellwe

Wyniki konkursu z Fitellą i Gellwe


Dziękuję za udział w konkursie 

i wszystkie Wasze propozycje !

------------------------------------------------------------------------------

 Poniżej przedstawiam listę nagrodzonych :

1 # Maślane ciasteczka z bezą cappuccino

2 # Ciasto czekoladowe z bananami i muesli

3 # Deser galaretkowo-owocowy

------------------------------------------------------------------------------

 Wszystkie nagrodzone przepisy zostaną opublikowane na blogu !

------------------------------------------------------------------------------

 Zapraszam do śledzenia Anyżkowa na Facebook`u.

sobota, 24 sierpnia 2013

Szybka potrawka z kurczaka

Szybka potrawka z kurczaka


Składniki sos : 
  • 2 filety z kurczaka, 
  • 2 marchewki, 
  • 1 czerwona cebula, 
  • 1 szklanka mrożonego groszku,
  •  2 szklanki bulionu, 
  • 2 łyżki masła, 
  • 1 łyżka mąki, 
  • 100ml śmietany,
  •  sól, 
  • pieprz.

Przygotowanie sos :

 Marchewkę i cebulę pokrój w kostkę. Na patelni roztop masło i ma wolnym ogniu smaż marchew i cebulę co jakiś czas mieszając. Dodaj pokrojonego fileta i smaż chwilę. Wsyp mąkę i wymieszaj składniki. Wlej  bulion. Duś 5 minut. Wrzuć groszek i duś ponownie około 10 minut. Dopraw solą i pieprzem. Sos powinien być gęsty. Dodaj pokrojonego kurczaka i wymieszaj składniki.  Wlej śmietanę i dopraw do smaku.

piątek, 23 sierpnia 2013

Pulpety faszerowane jajecznicą

Pulpety faszerowane jajecznicą

Już wcześniej pokazywałam schab faszerowany jajecznicą
Teraz przygotowałam pulpety w sosie pomidorowym.
Są świetną i pyszną odmianą na obiad.

Składniki : 
  • 500g mielonego mięsa wieprzowego,
  •  czerstwa mała bułka, 
  • 1/2 szklanki mleka,
  •  jajko, 
  • 1 łyżka musztardy francuskiej, 
  • sól, 
  • pieprz,
  •  olej do smażenia, 
  • 3 jajka, (jajecznica)
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 łyżka masła
 Składniki sos pomidorowy :
  • 1 cebula, 
  • 1 puszka pomidorów w zalewie, 
  • 1 szklanka bulionu, 
  • 1 łyżeczka majeranku, 
  • 1 łyżeczka tymianku,
  • 1 łyżeczka bazylii, 
  • 2 ząbki czosnku,
  • olej do smażenia.
  • starta mozzarella

Przygotowanie : 

Na patelni roztop masło i wbij jajka. Wsyp sól i pokrojony szczypiorek. Mieszaj aż powstanie jajecznica.

 Bułkę namocz w mleku. Do miski wrzuć mięso i odciśniętą bułkę. Wbij jajko, dodaj musztardę i dokładnie połącz składniki. Dopraw solą i pieprzem. Mięso rozpłaszcz dłonią, ułóż łyżeczkę jejecznicy i uformuj pulpeciki. (Możesz obtoczyć każdy w niewielkiej ilości mąki). Pulpeciki smaż na rozgrzanej patelni z każdej strony.

Ściągnij pulpety z patelni i na ten sam tłuszcz wrzuć pokrojoną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.Smaż 3-4 minuty co jakiś czas mieszając. Wlej pomidory i bulion.  Duś 5 minut. Wrzuć do sosu pulpeciki i posyp mozzarellą. Włóż do piekarnika na 15 minut w temperaturze 190 stopni.   

czwartek, 22 sierpnia 2013

Maliny z domowym budyniem

Maliny z domowym budyniem 

Idealny deser na poprawę humowu.
Nie ma nic lepszego na świecie niż  domowy budyń.


Składniki :
  • świeże maliny
  • 2 szklanki mleka
  • 2 żółtka
  • 1/2 laski wanilii
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczenej
  • 1 łyżka mąki pszennej
Przygotowanie :

Odmierz 0,5 szklanki mleka i wlej do miski. Dodaj mąkę pszenną ziemniaczaną, i żółtka. Wszystko dokładnie połącz. Resztę mleka zagotuj z masłem, laską wanilii przekrojoną na pół i cukrem waniliowym. Do gotującego mleka wlej lekkim strumieniem wcześniej przygotowaną mieszankę (z mleka, żółtka i mąki) i starannie wymieszaj aż wszystko się ugotuje. 

Maliny zmiksuj blenderem i przełóż do pucharków. Na górę wlej budyń. Podawaj na ciepło lub zimno. 


środa, 21 sierpnia 2013

Cukierkowa tarta o smaku zielonej herbaty

Cukierkowa tarta o smaku zielonej herbaty 

W związku z nominacją od Verbeny - najświeższy smak na rynku, które otrzymał mój blog postanowiłam zrobić coś specjalnego dla nich.
Wykorzystałam ich najnowszy smak - cukierki o smaku zielonej herbaty  w wyjątkowej tarcie  z limonkową pianką.  


Składniki :
  • 150g kakaowych ciasteczek
  • 100g masła
  • 100g cukierków Verbena o smaku zielonej herbaty
  • 200g serka homogenizowanego waniliowego
  • 2 łyżki żelatyny
  • 250ml śmietanki 30%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • sok z 1 limonki
  • skórka z limonki - do ozdoby
  • pokruszone cukierki Verbena - do ozdoby
Przygotowanie :
  
 Masło roztop w rondelku. Ciasteczka przełóż do woreczka i pokrusz.. Dokładnie wymieszaj z roztopionym masłem. Spód tortownicy wyłóż ciastkami. Do rondelka wsyp cukierki i wlej 100ml wody. Pogrzej aż całość się rozpuści. Żelatynę rozpuść w 1/4 szklance gorącej wody, ostudź. Serek wymieszaj z rozpuszczonymi cukierkami i wlej żelatynę energicznie mieszając. Zieloną warstwę wlej na kakaowy spód i włóż do lodówki na godzinę. Śmietanę ubij na sztywno, wsyp cukier puder oraz wlej sok z limonki. Dokładnie połącz składniki. Śmietanę wyłóż na górę tarty i ponownie włóż do lodówki. Całość posyp startą skórką z limonki oraz pokruszonymi cukierkami.


wtorek, 20 sierpnia 2013

Ciasto ucierane z jagodami i truskawkami

Ciasto ucierane
 z jagodami i truskawkami

Delikatne ciasto z owocami.
Proste i szybkie do przygotowania.
Na górze możesz ułożyć dowolne ulubione owoce.

Składniki :
  • truskawki
  • jagody leśne
  • 200g miękkiego masła
  • 200g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 200g mąki
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie :

Masło utrzyj na puszystą masę z cukrem. Nie przerywając miksowania dodawaj po jednym jajku. Mąkę wymieszaj z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Partiami dodawaj do ciasta. Przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na górze ułóż przekrojone na pół lub ćwiartki truskawki oraz jagody. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 55-60 minut w temperaturze 180 stopni. 

poniedziałek, 19 sierpnia 2013

Kompot z czereśni

Kompot z czereśni

Uwielbiam domowe kompoty.
Są smaczniejsze i zdrowsze niż soki z kartonu.
Możesz o każdej porze roku przypomnieć sobie słodki smak lata.

Składniki :
  • czereśnie
  • cukier
  • woda - najlepiej przefiltrowana lub przegotowana
Przygotowanie :

Słoiki dokładnie umyj i wyparz wrzącą wodą. Do każdego słoika wrzuć wcześniej opłukane czereśnie. Wsyp po 3-4 łyżki cukru i zalej wodą. Dokładnie wytrzyj szyjkę słoika i zakręć.  Włóż słoiki do dużego garnka i zalej wodą do 3/4 wysokości. Pasteryzuj 20 minut od chwili zagotowania wody. Wyjmij gorące wody i ułóż do góry dnem.

Domowe łazanki z suszonymi pomidorami

Domowe łazanki z suszonymi pomidorami


Składniki: 
  •  1/2 główki  małej kapusty białej, 
  • 200g kapusty kiszonej,
  • 2 cebule, 
  • 2 kiełbasy wiejskie, 
  • 2 kiełbasy śląskie,
  • 2 filety z kurczaka, (wcześniej ugotowane na parze)
  • 4-6 suszonych pomidorów,
  • 6 pieczarek,
  •  olej,
  •  makaron ,
  •  sól, 
  • pieprz,
  • tymianek.

Przygotowanie : 
Kapustę pokrój w kostkę. Wrzuć na osoloną wodę i gotuj  10min. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Kiełbasę, pomidory, cebulę i pieczarki pokrój w kostkę. Wrzuć do rondla i podsmaż całość. (najlepiej w rondu gdzie będzie można wrzucić kapustę). Do podsmażonej wędliny wrzuć ugotowaną kapustę, ugotowany makaron, pokrojoną kapustę kiszoną oraz rozdrobniony filet. Duś na wolnym ogniu 20 minut co jakiś czas mieszając. Doprawiamy tymiankiem, solą i pieprzem.

niedziela, 18 sierpnia 2013

Czosnkowe pałki z kurczaka

Czosnkowe pałki z kurczaka

Prosta propozycja na dzisiejszy obiad.
  Bardzo czosnkowe pałki z kurczaka.

Składniki :
  • 5 pałek z kurczaka
  • olej
  • sól
  • pieprz
  • ostra papryka w proszku
  • 2 główki czosnku
  • świeży tymianek
Przygotowanie :

Pałki z kurczaka oczyść i osusz ręcznikiem papierowym. Do słoiczka (lub kubeczka) wlej olej, wsyp sól, pieprz, paprykę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek (około 3-4 ząbki). Wymieszaj składniki. Natrzyj pałki marynatą i włóż do lodówki na 2-3 godziny. Pałki ułóż obok siebie na blaszce i posyp świeżym tymiankiem. Czosnek przekrój na pół, skrop olejem i połóż między pałkami.  Piecz w nagrzanym piekarniku przez 30 minut w temperaturze 190-200 stopni.


sobota, 17 sierpnia 2013

Jabłkowy torcik

Jabłkowy torcik

Domowy jabłecznik możesz podać na różne sposoby.
Najlepiej posmarować lukrem lub posypać cukrem pudrem. 
Świetnym pomysłem jest podgrzanie kawałka ciasta i zaserwowanie z gałką lodów waniliowych.

Składniki ciasto :
  • 300g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100g szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • 180g masła (zimnego)
Składniki nadzienie : 
  • ok 8-10 szt średnich jabłek
  • sok z 1/2 cytryny
  • 100 ml wody
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1/4 szklanki cukru
 Składniki dodatkowo :
  • 120g cukru pudru
  • 2-3 łyżki wrzącej wody
 Przygotowanie :

Do miski wsyp mąkę, cukier, cukier waniliowy, jajko oraz pokrojone masło. Zagnieć szybko na gładkie ciasto. Uformuj kulę, owiń folią i wstaw do lodówki na 30-40 minut.

Jabłka obierz i pokrój w kostkę.  Przełóż do garnka, wlej wodę, sok z cytryny oraz wsyp cynamon i cukier. Przykryj i gotuj około 15 minut co jakiś czas mieszając. 

Tortownicę posmaruj masłem i posyp mąką. 3/4 schłodzonego ciasta rozwałkuj. Przełóż do tortownicy wywijając brzegi. Spód ciasta podziurkuj widelcem. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 15 minut w temperaturze 180 stopni. 

Pozostałe ciasto rozwałkuj. Upieczony spód posyp bułką tartą i wyłóż jabłkami. Na wierzch połóż drugi placek i ostrożnie zlep brzegi. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 50 minut.

Cukier puder wymieszaj z gorącą wodą. Powstałym cukrem polej jeszcze ciepłe ciasto i pozostaw do ostygnięcia. 


piątek, 16 sierpnia 2013

Makaron w pikantnym sosie bolognese

Makaron w pikantnym sosie bolognese

Tradycyjne dania są najlepsze.
Proste do przygotowania i pyszne a każdy domownik będzie zajadał się ze smakiem. 
 
Składniki :
  •  300g mięsa mielonego, 
  • 1 puszka pomidorów krojonych w zalewie, 
  • 1 cebula, 
  • 1 papryczka chilli, 
  •  oliwa,
  •  sól, 
  • pieprz, 
  • 150ml białego wina, 
  •  150g makaronu.
Przygotowanie :
 Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cebulę i chilli pokrój na kostkę. Na rozgrzaną patelnię wlej oliwę i smaż cebulę co jakiś czas mieszając. Dodaj mięso i podsmaż. Przypraw solą i pieprzem. Wlej pomidory i wino. Całość wymieszaj i duś 5-6 minut. Wrzuć makaron do sosu i połącz składniki. 

środa, 14 sierpnia 2013

Konkurs z Fitellą i Gellwe

Konkurs z Fitellą i Gellwe 

Mam dla Was 3 zestawy produktów Fitella i Gellwe.
 
składające się z następujących produktów :



- GALARETKA TRUSKAWKOWA
- GALARETKA MULTIWITAMINA
- BUDYŃ ŚMIETANKOWY
- LA MATTINA KAWA 2 W 1  
- LM CAPPUCINO ŚMIETANKOWE  100 G 
- KISIEL SK BY FRUGO CZARNE 
- KISIEL SK BY FRUGO POMARAŃCZOWE 
- KISIEL SK BY FRUGO RÓŻOWY 
- KISIEL SK BY FRUGO ŻÓŁTY 
- NICE TEA BRZOSKIWIA
- NICE TEA ALOES
- MUSLI 50G TROPIKALNE
- MUSLI 50G TRUSKAWKOWE
- MUSLI 50 G ŻURAWINA

Wystarczy że zostawiasz komentarz zawierający pomysł na fajny przepis z użyciem produktów Fitella lub Gellwe.

Wygrany przepis zostanie przygotowany i  opublikowany na blogu !
 
Na zgłoszenia czekamy do  22.08.2013 

 
Nagrodzimy 3 najciekawsze przepisy !

Wszystkim życzymy dobrej zabawy !
Zapraszam do śledzenia Anyżkowa na Facebook`u. 

Nie zapomnij zostawić swojego maila. 

wtorek, 13 sierpnia 2013

Pyszne babeczki kakaowe

Pyszne babeczki kakaowe

 Puszyste muffinki kakowe.
Możesz je przygotować dowolnymi owocami. 
U nas w domu znikają w tempie ekspresowym. 

Składniki : (około 18-20 szt)
  • 250g mąki
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 1 1/4 cukru pudru 
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 80 ml oleju
  • 250 ml mleka
  • 2 łyżki kakao
Przygotowanie :

Przygotuj dwie miski. Do jednej wbij żółtka a do drugiej białka. Do białek wsyp 5 łyżek cukru pudru i ubij na sztywną pianę. Do żółtek wsyp resztę cukru pudru i utrzyj na puszystą masę. Nie przerywając miksowania wlej olej, mleko i na końcu wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Pianę połącz z resztą ciasta. Do każdej foremki do muffinek wlej ciasto na 2/3 wysokości. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 20-25 minut w temperaturze 180 stopni. 



poniedziałek, 12 sierpnia 2013

Pierogi z serem i rodzynkami

Pierogi z serem i rodzynkami

Często przygotowuję pierogi na obiad.
Mój mały jest wielkim fanem ale tylko tych na słodko.
Są pyszne a najlepiej smakują z domową bitą śmietaną.

Składniki : 
  • 500g mąki, 
  • 1 jajko, 
  • 1 łyżeczka soli, 
  • 1 szklanka ciepłej wody.

Składniki nadzienie serowe :
  •  200g twarogu, 
  • 1 jajko, 
  • 2 łyżki cukru pudru, 
  • 100g rodzynek.
Przygotowanie : 
 
Mąkę wysyp na stolnicę. Zrób wgłębienie w środku, wbij jajko dodaj wodę i sól. Ugnieć wszystkie składniki tak aby ciasto było sprężyste. Zawiń ciasto  w folię do żywności i zostaw na 20 minut.

Przygotowanie nadzienie serowe : 
 
Rodzynki zalej gorącą wodą. Do miseczki wrzuć twaróg dodaj jajko i cukier puder. Wymieszaj składniki.  Rodzynki dodaj do sera i wymieszaj. 

Przygotowanie pierogi : 
 
 Ciasto rozwałkuj na bardzo cienki płat. Wytnij koła przy pomocy szklanki lub foremki. Na środku krążka ułóż ser i  sklej pierożka. Gotuj w osolonym wrzątku przez 3-4 minuty.

Print