czwartek, 28 lutego 2013

Drobiowe roladki z pesto

Drobiowe roladki z pesto

Pyszne roladki z aromatycznym pesto.
Świetnie pasują do kluseczek śląskich.
Znakomite na obiad !

Składniki :
  • 2 pojedyncze filety z kurczaka
  • pieprz, sól, 
  • czerwona słodka papryka,
  • słoiczek pesto z suszonych pomidorów,
  • 4-5 plasterków szynki szwarcwaldzkiej,
  • 1/2 czerwonej papryki,
  • 3-4 szt ogórków kiszonych,
  • 1 cebula,
  • olej do smażenia,
  • bulion drobiowy.
Przygotowanie :

Paprykę i ogórki pokrój w słupki. Mięso opłukaj i  przetnij na pół.  Za pomocą tłuczka delikatnie rozbij mięso. Oprósz solą, pieprzem i papryką. Z jednej strony mięso posmaruj pesto i połóż plasterek szynki. Ułóż paprykę, cebulę i ogórki. Zwiń roladki i zepnij za pomocą wykałaczki. Mięso smaż na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju. Roladki przełóż do naczynia i zalej bulionem. Wstaw do piekarnika na 15 minut w temperaturze 200 stopni.

środa, 27 lutego 2013

Fileciki w serowej panierce

Fileciki w serowej panierce

Pyszny i szybki obiad na dzieciaczków jak i dla nas samych.
Chrupiąca serowa panierka świetnie pasuje do fileta z kurczaka.

Składniki : 

  • 2 pojedyncze filety z kurczaka, 
  • sól, 
  • pieprz,
  • papryka słodka, 
  • 50g sera  grana padano, 
  • 50g żółtego twardego sera, 
  • 1/2 szklanki bułki tartej,
  •  2 jajka, 
  • olej do smażenia.

Przygotowanie : 

Fileta z kurczaka opłukaj i potnij na mniejsze kawałki. Przypraw solą, pieprzem i papryką. Do miski wsyp starte sery - żółty i gana padano. Wymieszaj składniki. Jajka wbij do miseczki i rozbełtaj widelcem. Fileta zanurz w jajku a następnie obtocz w panierce. Smaż na rozgrzanej patelni z dodatkiem niewielkiej ilości oleju. 

wtorek, 26 lutego 2013

Domowy krupnik

Domowy krupnik


Składniki : 
 
  •  2 skrzydełka z kurczaka, 
  • marchew,
  •  pietruszka, 
  • cebula, 
  • 3 ziemniaki, 
  • 100 g kaszy jęczmiennej perłowej ,
  •  łyżka posiekanej natki,
  • pieprz,
  •  liść laurowy,
  •  ziele angielskie,
  • sól. 
Przygotowanie : 
 
 Do garnka włożyć skrzydełka, marchew, pietruszkę, ziele angielskie i liść laurowy. Następnie gotować wszystko do uzyskania wywaru drobiowego. Opłukaną kaszę wrzucić do rosołu wraz z pokrojonymi ziemniakami.  Gotować 20-30 min. Doprawić do smaku. Podawać z chlebem.

Dziki gulasz

Dziki gulasz

Bardzo aromatyczny gulasz.
Wszystko pachnie lasem. 
Niezwykłe połączenie mięsa z dzika, rozmarynu, jałowca i grzybów.
 

Składniki :

  • 1,5 kg mięsa z dzika,
  •  2 cebule, 
  • 4 ząbki czosnku,
  •  1 łyżeczka jałowca, 
  • 2 gałązki rozmarynu,
  •  6-8 szt grzybów suszonych,
  •  1 szklanka wina czerwonego wytrawnego,
  •  2 listki laurowe, 
  • 3 ziarenka ziela angielskiego, 
  • 6 szt śliwek wędzonych,
  •  olej do smażenia, 
  • 3 łyżki mąki,
  • bulion.

Przygotowanie : 

Grzyby zalej wrzątkiem i odstaw na 10 minut. Mięso opłukaj i pokrój na mniejsze kawałki. Oprósz mąką i podsmaż na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju. Mięso przełóż do garnka. Na tej samej patelni podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę i grzyby. Pod koniec wrzuć przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość podsmaż. Wszystko przełóż do garnka z mięsem. Dodaj liść laurowy, jałowiec, ziele angielskie oraz rozmaryn. Wlej bulion i wino. Całość duś na wolnym ogniu przez 1,5 godziny. Pod koniec wrzuć śliwki i gotuj jeszcze parę minut.


poniedziałek, 25 lutego 2013

Ciasto bounty

Ciasto bounty

Jeżeli lubisz kokos to to ciasto jest dla Ciebie !

Składniki biszkopt: 5 jajek, 1/2 szklanki cukru, 3/4 szklanki mąki, 2 łyżki kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Przygotowanie biszkopt : Białka ubij na sztywną pianę. Wsyp partiami cukier cały czas miksując. Pojedynczo dodawaj żółtka. Delikatnie wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i połącz składniki. Ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 35 minut w temperaturze 180 stopni.

Składniki masa : 3 szklanki mleka, 0,5 szklanki cukru, 1 budyń śmietankowy, 200g masła, 200g wiórek kokosowych.

Przygotowanie masy : Do garnka wlej 2 1/2 szklanki i zagotuj. Wsyp cukier, kokos i gotuj około 10 minut. Dodaj pokrojone masło w kostkę i wymieszaj składniki. W reszcie mleka rozpuść budyń i wlej do masy koksowej. Ostudź.

Składanki polewa : 2 szt czekolady gorzkiej, 40g masła. 

Przygotowanie polewy : Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Dodaj miękkie masło i wymieszaj składniki.

Przygotowanie ciasto bounty : Na ostudzony biszkopt wlej masę kokosową. Pokryj ciasto polewą czekoladową i włóż do lodówki najlepiej na całą noc.  


sobota, 23 lutego 2013

Domowe pierogi z mięsem

Domowe pierogi z mięsem

Domowe najlepsze !
Pierogi przygotowuję zawsze większa ilość. 
Część zamrażam i jest na szybki obiad w tygodniu.

Składniki ciasto : 3 szklanki mąki, 1 szklanka ciepłej wody, 1,5 łyżki ciepłego stopionego masła.

Przygotowanie : Na stolnicę wysyp mąkę. W środku zrób zgłębienie i wlej wodę z masłem. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Zwiń w folię, przykryj ściereczką i odstaw na 30-50 minut. Rozwałkuj cienko ciasto. Za pomocą szklanki wytnij kółka, na środku ułóż farsz i zalep pierożki. Gotuj w osolonej wodzie przez 5 minut. 

Składniki nadzienie : 1 kg karczku bez kości, 3 marchewki, 2 pietruszki, 1/2 małego selera, 2 cebule, 2 łyżki oleju, 3 ząbki czosnku, pieprz, sól, 1 łyżeczka papryki chilli w płatkach, liść laurowy, ziele angielskie, 2 jajka.

Przygotowanie nadzienia : Mięso opłukaj i zalej wodą. Wrzuć marchew, pietruszkę, seler, 1 cebulę, ziele angielskie i liść laurowy. Gotuj na wolnym ogniu przez 1,5 godziny aż mięso będzie miękkie. Ostudź. Mięso potnij na mniejsze części i zmiel wraz z marchewką. Na patelni rozgrzej olej i podaż cebulkę pokrojoną w kostkę oraz czosnek i chilli. Wrzuć do mięsa. Przypraw solą, pieprzem. Wbij 2 jajka i wymieszaj całość.



piątek, 22 lutego 2013

Filet w panierce z płatków owsianych

Filet w panierce z płatków owsianych

Zwykła panierka nie musi by nudna.
Przepyszny filet w puszystej panierce.
To jest pyszzzne !

Składniki : 2 pojedyncze filety z kurczaka, 3 jajka, 0,5 szklanki płatków owsianych błyskawicznych, 4 łyżki startego parmezanu (lub sera grana padano) natka pietruszki, sól, pieprz, papryka słodka,olej do smażenia, 4 łyżki mąki.

Przygotowanie : Mięso oczyść i pokrój na mniejsze części. Posyp solą, pieprzem i papryką. Do miski wbij jajka i rozbełtaj widelcem. Wsyp płatki owsiane, posiekaną natkę pietruszki i ser. Wymieszaj składniki. Fileta oprósz mąką a następnie zamocz w panierce. Smaż na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju na złoty kolor z dwóch stron.


czwartek, 21 lutego 2013

Rumowe racuchy z rodzynkami

Rumowe racuchy z rodzynkami

Puszyste racuchy z aromatycznymi jabłkami.
Są świetne na szybki obiad.

Składniki : 1 jajko, 3 łyżki cukru, 1 szklanka mleka, 2 szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, cukier, olej do smażenia, 2 jabłka, 5 łyżek rumy, 50g rodzynek, sok z 1/2 cytryny.

Przygotowanie : Rodzynki zalej wrzątkiem i odstaw na 10minut. Jabłko obierz ze skórki i pokrój na plasterki. Wlej rum i sok z cytryny. Wymieszaj wszystko i odstaw na 10 minut.    Do miski wbij jajko i dodaj cukier. Ubij na puszystą masę. Dodawaj partia mi mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mleko. Całość delikatnie wymieszaj. Jabłka wrzuć do ciasta. Smaż niewielkie porcje na rozgrzanym oleju na patelni. 

środa, 20 lutego 2013

Kotlety jajeczne z pieczarkami

Kotlety jajeczne z pieczarkami

Nietrudny a pyszny obiad.
Wszystkim domownikom z pewnością będzie smakować.
Kotleciki jajeczne możesz przygotować z pieczarkami lub szynką.
Polecam ! 

Składniki : 6 jajek, garść żółtego startego sera, 1 cebula, 8 szt pieczarek, sól pieprz, bułka tarta, tłuszcz do smażenia, 2 łyżki masła.

Przygotowanie: Ugotuj na twardo 5 jajek, ostudź. Na patelni rozpuść masło i podsmaż pokrojone pieczarki z cebulą. Ostudzone jajka zetrzyj na tarce o najmniejszych oczkach , dodaj pokrojoną surowe jajko, żółty ser i podsmażone pieczarki. Dopraw solą i pieprzem. Delikatnie wymieszaj tak aby powstała masa. Formuj kotleciki, obtocz w bułce tartej i smaż na złoty kolor. 
 
 

wtorek, 19 lutego 2013

Zakochany makaron

Zakochany makaron

Przygotowanie makaronu domowego może okazać się fajną zabawą.
Przygotuj fantazyjne wzorki. 
 Składniki : makaron domowy, 1 cebula, 1 puszka pomidorów krojonych, 2 ząbki czosnku, , oliwa, sól, pieprz, 1 łyżeczka papryki suszonej w płatkach.

 
Przygotowanie : Makaron ugotuj w osolonym wrzątku. Do rondelka wlej oliwę i wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę. Smaż parę minut co jakiś czas mieszając i dodaj czosnek przepuszczony przez praskę i płatki papryki. Wlej pomidory i duś około 10 minut. Odcedzony makaron wrzuć do sosu i dopraw do smaku pieprzem i solą.
 

 

Domowy makaron

Domowy makaron

Przygotowujecie czasem domowy makaron ?
Jest najlepszy na świecie !

Składniki : 2 szklanki mąki, 4 żółtka, 2 jajka, 1 łyżeczka soli.

Przygotowanie : Na stolnicę przesiej mąkę. Zrób wgłębienie w środku. Dodaj jajka, żółtka i sól. Zagnieć ciasto. Ciasto powinno by twarde. Uformuj kulę i przykryj ściereczką na 30 min tak aby ciasto odpoczęło. Rozwałkuj cienko ciasto na oprószonej mąką stolnicy. Zwiń w roladkę i ostrym nożem tnij paseczki. Makaron ugotuj w osolonej wodzie przez 5 minut.




poniedziałek, 18 lutego 2013

Puszyste kulki mięsne

Puszyste kulki mięsne

Bardzo prosta propozycja na obiad. 
Możesz podać kuleczki z ulubionym sosem.

Składniki : 600g fileta indyczego, 2 jajka, pieprz, sól, olej do smażenia, 2 łyżki mąki, 1 łyżka mąki ziemniaczanej.

Przygotowanie : Filet z indyka opłukaj i zmiel. Mięso wrzuć do miski. Wbij żółtka, dodaj sól, pieprz i mąkę. Wszystko wymieszaj. Białka ubij na szykowną pianę i dodaj do mięsa. Całość delikatnie połącz. W dłoniach uformuj pulpeciki i połóż na rozgrzaną patelnię z dodatkiem oleju. Smaż na złoty kolor.
Aby pulpety miały idealny okrągły kształt opłukaj często ręce w zimnej wodzie. Możesz delikatnie oprószyć mąką. 

sobota, 16 lutego 2013

Chrupiące pałki z kurczaka

Chrupiące pałki z kurczaka

Przepyszne pałki z kurczaka! 
Świetne na obiad.
Dzieci za nimi przepadają.

Składniki : 5 pałek z kurczaka, 2 szklanki maślanki, sól, pieprz, papryka słodka, 3 szklanki płatków kukurydzianych, 3 łyżki oliwy.

Przygotowanie : Pałki z kurczaka opłukaj i osusz ręcznikiem papierowym. Posyp solą, papryką i pieprzem. Wrzuć do miski i zalej maślanką. Przykryj folią całość i odstaw najlepiej na całą noc. Płatki kukurydziane zmiażdż dłonią, przesyp do miski i obtocz w nich pałki. Mięso połóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Delikatnie skrop oliwą i wstaw wo piekarnika na 30 minut w temperaturze 190-200 stopni.

piątek, 15 lutego 2013

Ciasto wiewiórka

Ciasto wiewiórka

Przepis na ciasto dostałam od koleżanki.
Jest niezwykle proste do przygotowania a na dodatek  czyści półki z resztek bakali. 
Polecam na weekend !

Składniki : 3 jabłka, garść orzechów włoskich, garść żurawiny, garść rodzynek, 1 łyżka kokosu, garść kropelek czekoladowych (lub 1/2 gorzkiej czekolady), 2 szklanki mąki, 0,5 szklanki oleju, 0,5 szklanki mleka, 3 jajka, 0,5 szklanki cukru, 2 łyżeczki cynamonu, 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Przygotowanie : Do miski wsyp mąkę, cukier, cynamon, proszek do pieczenia. Wlej mleko i olej oraz wbij jajka. Wszystko dokładnie zmiksuj. Do masy wrzuć wszystkie bakalie oraz pokrojone w kostkę jabłka. Wymieszaj składniki. Ciasto wlej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz przez 40 minut w temperaturze 180 stopni. 

Blaszka 28cm x 25 cm.

Do ciasta możesz użyć dowolnych bakali. 


środa, 13 lutego 2013

Pełnoziarniste pierogi ze szpinakiem

Pełnoziarniste pierogi ze szpinakiem

Przepyszna wersja klasycznych pierogów.
Choć niestety przygotowuję je tylko dla siebie samej.
Przepyszne na obiad !

Składniki nadzienie : 400g szpinaku mrożonego w liściach, 150g sera feta, sól, pieprz, 3 ząbki czosnku, 1 łyżka masła.
 
Przygotowanie nadzienia :  Rozmrożony szpinak posiekaj drobno i podsmaż na patelni z dodatkiem masła. Wrzuć przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszaj i podsmaż. Przypraw solą i pieprzem. Patelnię ściągnij z ognia i dodaj fetę. Połącz dokładnie składniki.
 
Składniki ciasto : 3 szklanki mąki pełnoziarnistej, 1 szklanka ciepłej wody, 3 łyżki ciepłego stopionego masła.

Przygotowanie : Na stolnicę wysyp mąkę. W środku zrób zgłębienie i wlej wodę z masłem. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Zwiń w folię, przykryj ściereczką i odstaw na 30-50 minut. Rozwałkuj cienko ciasto. Za pomocą szklanki wytnij kółka, na środku ułóż farsz i zalep pierożki. Gotuj w osolonej wodzie przez 5 minut. 
 
 

wtorek, 12 lutego 2013

Domowe eklerki z masą budyniową

Domowe eklerki z masą budyniową

Przygotowanie eklerków nie jest trudne.
Przepyszne ciasto które możesz nadziać bitą śmietaną lub masą budyniową.
Sprawdza się do kawki !
 

Składniki : 120g masła, 1 szklanka mąki, 4 średnie jajka, 1 szklanka wody.

Składniki masa : 6 żółtek, 600ml mleka, 0,5 szklanki cukru, 40g mąki pszennej, 40g mąki ziemniaczanej.

 Przygotowanie : Wodę wlej do rondelka i zagotuj. Wrzuć pokrojone masło i mieszaj aż wszystko się rozpuści. Rondel ściągnij z ognia i dodawaj partiami mąkę cały czas mieszając tak aby nie powstały grudki. Ponownie wstaw rondelek na wolny ogień i chwilę podgotuj cały czas mieszając. Ciasto całkowicie ostudź. Pojedynczo wbijaj jajka cały czas ucierając drewnianą łyżką. Na koniec wsyp proszek do pieczenia i połącz składniki. Ciasto przełóż do dekoratora i wyciśnij porcje na papier do pieczenia. Ptysie piecz w nagrzanym piekarniku do 220 stopni przez 20 minut. Nie otwieraj piekarnika gdy eklerki będą się piec.

Przygotowanie masa :  Do garnka wlej mleko i zagotuj. Ściągnij z ognia. Cukier utrzyj z żółtkami na bardzo puszystą masę. Wsyp delikatnie mąkę pszenną i skrobię nie przerywając miksowania. Masę wlej do ugotowanego mleka i wymieszaj składniki aż całość będzie gładka. Postaw na ogień i zagotuj cały czas mieszając aż krem zgęstnieje. Garnek przykryj folią i pozostaw do ostygnięcia.

Przygotowanie eklerków : Ostudzone eklerki przekrój na pół. Dekoratorem wciśnij odpowiednią ilość kremu.


poniedziałek, 11 lutego 2013

Serduszka na śniadanie

Serduszka na śniadanie 

 Walentynki tuż, tuż...
Warto zaserwować ukochanej osobie oryginalne śniadanie.

Składniki : 2 parówki, 2 jajka, sól, masło klarowane.

Przygotowanie : Parówki potnij wzdłuż nie docinając do końca. Zepnij ze sobą dwa końce tak aby powstało serce. Na rozgrzanej patelni rozpuść masło. Osmaż parówki z jednej strony a następnie przewróć na drugą. Wbij jajko do środka serduszka i smaż pod przykryciem. Przed podaniem posól.


Snickers - bez pieczenia

Snickers - bez pieczenia

Proste do zrobienia i smaczne.
Słodkie jak batoniki.
Polecam wszystkim fanom snickersów !

Składniki masa : 1 szklanka mąki kukurydzianej, 1 szklanka cukru pudru, 5 szklanek mleka, 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, szczypta soli, 1 puszka masy krówkowej orzechowej, 150g czekolady gorzkiej.

Składniki polewa : 100g czekolady mlecznej, 6 łyżek śmietany kremówki, 1/2 puszki masy krówkowej orzechowej, 4 batoniki snickers.

Dodatkowe składniki : 2 duże opakowania herbatników.

Przygotowanie : Do garnka wlej 4 szklanki mleka i doprowadź do wrzenia. Resztę mleka przelej do rondelka. Dodaj  ekstrakt waniliowy, cukier, mąkę i sól. Wymieszaj składniki i wlej lekkim strumieniem do gotującego się mleka. Gotuj chwilę aż masa zgęstnieje cały czas mieszając. Podziel masę na 2 części. Do jednej wsyp połamaną czekoladę na kawałki i wymieszaj składniki. Do drugiej części wrzuć masę krówkową i połącz składniki. 

Przygotowanie polewa krówkowa : Podgrzej masę krówkową aż będzie miała gęstą konsystencje.

Przygotowanie polewa czekoladowa : Do garnuszka wlej śmietaną i pogrzej. Wrzuć połamaną czekoladę i wymieszaj składniki.

Przygotowanie ciasta : Keksówkę wyłóż folią. Dno formy wyłóż herbatnikami i posmaruj czekoladową masę. Przykryj kolejną wartę herbatników i posmaruj masą orzechową. Czynność powtarzaj do wyczerpania składników (masy). Ciasto polej masą krówkową, następnie masą czekoladową i posyp pokrojonymi batonikami. Ciasto wstaw do lodówki na całą noc.





Przepis znalazłam na stronie.

niedziela, 10 lutego 2013

Pyszzzne gofry !

Pyszzzne gofry !

Przygotowanie gofrów zajmuje 3 minuty.
A smak jest nieziemski. 
Możesz je posypać cukrem pudrem lub podać z bitą śmietaną i owocami.
Co tylko lubisz !

Składniki : 2 jajka, 2 szklanki mąki, 0,5 szklanki oleju lub stopionego masła, 1 3/4 szklanki mleka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli, 4 łyżki cukru.

Przygotowanie : Wszystkie składniki dokładnie zmiksuj. Na rozgrzaną płytę gofrownicy wlej odpowiednią ilość ciasta. Zamknij pokrywę i piecz około 5 minut.


sobota, 9 lutego 2013

Pulpety z ryżem z jednego garnka

Pulpety z ryżem z jednego garnka

Leniwa sobota ?
Zapraszam na  przepyszny obiad 
w kilka minut bez brudzenia niezbędnych naczyń.

Składniki : 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 1/2 czerwonej papryki, 1 puszka pomidorów krojonych w zalewie, bulion, 400g mięsa mielonego wieprzowego, 2 łodygi selera naciowego, 1 bułka czerstwa namoczona w mleku, sól, pieprz, 150g ryżu, 1 papryczka chilli, olej, jajko.

Przygotowanie : W garnku rozgrzej niewielką ilość i zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę. Wrzuć drobno pokrojony czosnek, paprykę i seler . Podsmaż chwilę. Wlej pomidory, bulion i podduś całość. Wsyp ryż. Do miski wrzuć mięso, bułkę, jajko, sól, pieprz i chilli. Wyrób gładką masę i uformuj pulpeciki. Mięso delikatnie włóż do bulionu z pomidorami. Gotuj przez 15 - 20 minut mieszając co jakiś czas. Podawaj od razu. 

Bulionu powinno być tyle żeby zakrywały mięso. Ryż wchłonie całość i sos zrobi się gęsty.

piątek, 8 lutego 2013

Drobiowe nugetsy z piekarnika

Drobiowe nugetsy z piekarnika

Pyszne, zdrowe i lekkie.
Najlepsze dla dzieci i nas samych !

Składniki : 2 pojedyncze filety z kurczaka, pieprz, sól, 2 łyżeczki słodkiej papryki, 3 szklanki płatków kukurydzianych, 2 jajka.

Przygotowanie : Filet z kurczaka oczyść i pokrój na mniejsze kawałki. Oprósz solą, pieprzem i papryką. Płatki kukurydziane przesyp do woreczka i zmiażdż. Przygotuj 2 miseczki. Do jednej wsyp płatki do drugiej wbij jajka i rozbełtaj widelcem. Mięso zanurz w jajku a następnie obtocz w płatkach. Nugetsy połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. piecz przez 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Co jakiś czas przewracaj kurczaczki.


czwartek, 7 lutego 2013

Babcine pączki

Babcine pączki

To już ostatnie pączki w tym roku !
Ostatnie w tłusty czwartek.

Składniki : 10 kopiastych łyżek mąki, 100g masła, 3 łyżki cukru, 6 żółtek, 1/2 szklanki mleka, 40g drożdży, 2 łyżki wódki, tłuszcz do smażenia.

Przygotowanie : Drożdże rozpuść w letnim mleku i połową mąki. Odstaw do wyrośnięcia. Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą masę i porcjami wlej rozczyn, wódkę, stopione masło i wsyp resztę mąki. Wyrób gładkie ciasto. Przykryj i odstaw do wyrośnięcia na 60minut. Ciasto wyłóż na stolnicę wysypaną mąką i uformuj pączki. Odstaw do wyrośnięcia na 30minut. W rondlu rozgrzej tłuszcz i smaż pączki na złoty kolor z dwóch stron. Odsącz z tłuszczu na ręczniku papierowym. Ciepłe pączki polej lukrem.


Smażony ryż z polędwicą

Smażony ryż z polędwicą

Moja kolejna propozycja na szyki obiad.
Bardzo smakowite !

Składniki : 3 jajka, 1 mała polędwica wieprzowa, 2 cebule dymki, 2 łyżki sosu sojowego, 1 szklanka ugotowanego groszku, 200g ugotowanego ryżu, 1 marchewka, sól, pieprz, 1 łyżka masła, 2 łyżki oleju arachidowego, 1/4 szklanka bulionu.

Przygotowanie : Na rozgrzanej patelni przygotuj jajecznicę z masłem. Ściągnij z patelni. Wlej olej,  podsmaż polędwicę, cebulę i marchew drobno pokrojoną. Podlej sosem sojowym, bulionem. Dodaj ryż i jajecznicę. Całość wymieszaj i podaż.


środa, 6 lutego 2013

Faworki czyli chrust

Faworki czyli chrust

Jutro już tłusty czwartek !
Macie sprawdzony przepis na faworki ?
Zapraszam.

Składniki : 400g mąki pszennej, 1/2 szklanki gęstej śmietany, 7 żółtek, szczypta soli, kieliszek wódki.

Przygotowanie : Na stolnicę wysyp mąkę. Do dużego kuka wlej śmietanę, wódkę dodaj sól i żółtka. Wymieszaj składniki. Wlej wszystko do mąki i wyrób gładkie ciasto. Przez kilka minut bij ciastem o stolnicę. Zawiń w folię i odstaw na 10minut. Rozwałkuj ciasto bardzo cienko i przy pomocy radełka (lub noża) wytnij prostokąty. Natnij środek paseczka i przełóż jeden koniec na drugą stronę. Faworki smaż na złoty kolor na rozgrzanym tłuszczu. Połóż na ręczniku papierowym i posyp cukrem pudrem.


Ciasto w kolorach tęczy

Ciasto w kolorach tęczy

Bardzo pozytywny deser.
Ulubione ciasto mojego maluszka bo jest w nim wszystko co uwielbia - kolorowe galaretki!
Gorąco polecam na dziecięce baliki czy urodziny.

Składniki spód : 150g ciasteczek kakaowych, 80g roztopionego masła.

Składniki ciasto : 4 galaretki o różnych kolorach ( u mnie pomarańczowa, truskawkowa, cytrynowa i agrestowa), 1 kg sera twarogowego (lub serka homogenizowanego), 500ml śmietanki 30%, 5 łyżek cukru pudru, 4 łyżki żelatyny.

Przygotowanie spód : Ciasteczka przełóż do woreczka i pokrusz. Dokładnie wymieszaj z roztopionym masłem. Spód malej blaszki wyłóż papierem do pieczenia (lub folią spożywczą) i wysyp ciasteczka. Wszystko dokładnie wygładź. 

Przygotowanie ciasto : Śmietankę ubij na sztywno. Nie przerywając miksowania wsyp partiami cukier puder i dodaj serek. Masę przelej do 4 różnych miseczek tak aby we wszystkich była taka sama ilość. 1 łyżkę żelatyny rozpuść w 1/4 gorącej wody i pozostaw do ostygnięcia. Żelatynę wlej do 1 miseczki i dokładnie wymieszaj. Wylej masę na spód ciasta. Włóż do lodówki i pozostaw do ostygnięcia. W tym czasie pierwszą galaretkę przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu i pozostaw do ostygnięcia. Wlej galaretkę na stężałą masę serową. Wstaw do lodówki i pozostaw do stężenia. W kolejnych warstwach postępuj tak samo jak w pierwszych. Ważne żeby każda warstwa była stężona aby masy się nie wymieszały. W ostatniej warstwie galaretki możesz na górę ułożyć ulubione owoce.


wtorek, 5 lutego 2013

Marchewka z groszkiem

Marchewka z groszkiem

Moja zmora z dzieciństwa !
Teraz bardzo często robię ją mojemu maluszkowi.
Klasyczny dodatek do obiadu.

Składniki : 4 marchewki, 1 szklanka mrożonego groszku, 1 łyżka masła, 1 łyżeczka cukru, szczypta soli, 1 łyżka mąki.

 Przygotowanie : Marchewkę obierz i pokrój na kostkę. Wrzuć do garnka i wsyp groszek. Całość zalej wodą tak aby lekko przykryła marchewkę. Dodaj masło, sól i cukier. Gotuj około 10 minut. Mąkę wymieszaj w kubku z niewielką ilością wody i wlej do marchewki. Gotuj parę minut.

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym

Dzięki uprzejmości portalu Polska Gotuje
mam przyjemność testowania narzędzi kuchennych. 

Przybory kuchenne są  bardzo praktyczne oraz  wytrzymałe.
Posiadają nakładkę antypoślizgową dzięki której można używać bez ryzyka wyślizgnięcia się z dłoni podczas pracy. W skład zestawu wchodzi korkociąg, wyciskacz do czosnku, dziadek do orzechów oraz otwieracz do puszek. Zestaw narzędzi jest idealny dla bliskiej osoby jako prezent. Przybory można nabyć w sklepie internetowym www.garneczki.pl. Serdecznie zapraszam !


Składniki : 2 pojedyncze filety z kurczaka,  1/2 puszki ananasa krojonego w puszcze, 1/2 szklanki soku z ananasa z puszki, 1/2 szklanki soku jabłkowego, 4-5szt mini kukurydzy, 1 garść pokrojonego bambusa, 1 łyżka soku z cytryny, 1 ząbek czosnku, 1/2 szklanki białego wina, 2 łyżki sosu ostrego chilli, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, pieprz, sól, 2 łyżki oleju arachidowego, 1 garść orzechów laskowych.

Przygotowanie : Na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju usmaż pokrojonego w kostkę fileta. Pod koniec smażenia wrzuć przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmaż chwilę. Mięso ściągnij z patelni i odłóż na talerz. Na patelnię wrzuć kawałki ananasa oraz mini kukurydzę. Wlej sok jabłkowy, wino i sos chilli. Duś parę minut. Do syropu z ananasa wsyp mąkę ziemniaczaną i wymieszaj. Wlej delikatnie na patelnię. Wymieszaj. Wrzuć kurczaka z powrotem na patelnię i dopraw do smaku.  Danie podaj z chińskim makaronem lub ryże. Całość posyp orzechami.


poniedziałek, 4 lutego 2013

Ciasto kukułka

Ciasto kukułka

Pyszne i wyjątkowo delikatne.
Wyczuwalny smak kukułek i alkoholu.
Każdemu kto lubi te cukierki ciasto przypadnie do gustu. 

Składniki biszkopt : 6 jajek, 1 szklanka mąki, 1/4 szklanka mąki ziemniaczanej, 3/4 szklanki cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Składniki masa : 2 budynie czekoladowe z cukrem, 1L mleka, 250g cukierków kukułki, 200g miękkiego masła.

Składniki biała masa : 0,5L śmietanki 30%, 3 łyżki cukry pudru.

Dodatkowe składniki : kieliszek wódki, starta czekolada do posypania.

Przygotowanie biszkopt : Białka ubij na sztywną pianę. Partiami wsyp cukier nie przerywając miksowania. Pojedynczo dodawaj żółtka. Na koniec wsyp przesianą mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Delikatnie połącz składniki. Ciasto wlej do wyłożonej formy papierem do pieczenia. Piecz 40 minut w temperaturze 180 stopni.

Przygotowanie masa : 0,7l mleka wlej do garnka, wsyp kukułki i na wolnym ogniu ugotuj. Mieszaj co jakiś czas aż kukułki całkowicie się rozpuszczą. Pozostałą cześć mleka wlej do kubka, wsyp budynie i wymieszaj składniki. Do gotującego się mleka wlej pozostałą cześć mleka z budyniem i mieszaj aż całość się zagotuje i zgęstnieje. Ostudź. Masło utrzyj na puszystą masę i partiami dodawaj budyń.

Przygotowanie białej masy : Śmietanę z cukrem puderm ubij na sztywno.

Przygotowanie ciasta kukułka : Ostudzony biszkopt przekrój na części. Każdą cześć skropl wódką i przełóż masą kukułkową. Na górę ciasta posmaruj bitą śmietaną i posyp startą czekoladą. Ciasto włóż do lodówki na minimum 3 godziny.

Print