środa, 31 października 2012

Tort egipski obsypany migdałami

Tort egipski obsypany migdałami

Tort powstał na specjalnie życzenie mojej siostry.
Przepyszny, delikatny a całość rozpływa się w ustach.

Składniki na ciasto: 2 białka, 2 łyżki cukru, 1 łyżka mąki, 40 g zmielonych orzechów laskowych.

Dodatkowo składniki: dekoracja- 150 g płatków migdałów.
  
Składniki masa budyniowa: 10 żółtek, 10 łyżek cukru, 5 łyżek mąki pszennej, 2 opakowania cukru waniliowego , 320 ml mleka, 170 g masła.

Składniki masa śmietanowa z orzechami: 400ml śmietany kremówki 36%, 2 łyżki cukru pudru, 100g orzechów laskowych posiekanych.

Przygotowanie ciasto: Białka ubij na sztywno, dodaj cukier cały czas miksując. Do masy białkowej dodaj mąkę i orzechy mielone. Całość wymieszaj. Piecz w temperaturze 180stopni przez 15 minut. Należy upiec trzy orzechowe biszkopty. 

Tortownica o średnicy 20cm. 

 Przygotowanie masa budyniowa : Do rondelka wrzuć żółtka, cukier, mąkę, cukier waniliowy i mleko. Zmiksuj na wolnych obrotach tak aby składniki się połączyły. Całość postaw na wolnym ogniu i ugotuj co jakiś czas mieszając tak aby nie powstały grudki. Przykryj masę budyniową folią i odstaw do ostygnięcia. Masło utrzyj na puszystą masę i partiami dodawaj masę budyniową. Połącz dokładnie składniki na gładką masę.

 Przygotowanie masa śmietanowa z orzechami: Orzechy podpiecz na suchej patelni. Śmietanę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj cukier. Wrzuć orzechy i delikatnie połącz składniki. 

Przygotowanie tort: Na paterze ułóż biszkopt orzechowy. Na nim posmaruj masę budyniową a następnie masę śmietanową z orzechami. Połóż kolejny biszkopt kończąc na masie śmietankowej. Cały tort posmaruj masą budyniową i oblep płatkami migdałów. 



poniedziałek, 29 października 2012

Pie na winie z kurczakiem

Pie na winie z kurczakiem

Uczta na obiad dla domowników jak i gości.
Bardzo proste do zrobienia a zaspokaja podniebienia najwybredniejszym.

Składniki : 1 kurczak (średni), gałązki świeżego rozmarynu i tymianku, 1 cytryna, 4 marchewki, 3 pietruszki, 6 małych pieczarek, 1 por, 3 małe cebule, czosnek, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, 0,3l wina białego, 0,2l śmietanki 30%, natka pietruszki, 1 szklanka bulionu warzywnego, opakowanie ciasta francuskiego, jajko do posmarowania.

Przygotowanie : Kurczaka oczyść. Do wnętrza  wepchnij cytrynę pokrojoną na 4 części, rozmaryn i tymianek. Oprósz świeżo zmielonym pieprzem i posmaruj czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Najlepiej odstaw kurczaka na całą noc do lodówki. Do dużego naczynia włóż pokrojone warzywa, liść laurowy, ziele angielskie i pieprz. Wlej wino i na to ułóż kurczaka. Piecz pod przykryciem 40 minut. Następne 30-45 minut piecz  bez przykrycia. ( Możesz ponacinać kurczaka ). Kurczaka odstaw do ostudzenia. Warzywa i powstały bulion wlej do rondla. Wlej bulion i doprowadź do wrzenia. Wlej śmietanę i posyp natką pietruszki. Dopraw do smaku. Kurczaka obierz i całe mięso wrzuć do sosu. Potrawkę przelej do naczynia i przykryj ciastem francuskim. Posmaruj jajkiem górę i zrób na środku dziurkę aby uchodziła para. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 20 minut w temperaturze 200 stopni.


niedziela, 28 października 2012

Puszyste placuszki z marchewką

Puszyste placuszki 
z marchewką i rodzynkami

Uwielbiam placuszki pod każdą postacią.
Jestem osobą która woli zjeść posiłek składający się z placuszków czy pierożków niż mięsa.
Dlatego wymyślam jak tylko mogę.
Placuszki w takiej postaci serwuje również z dynią zamiast marchewki.
Polecam obie wersje  !

Składniki : 3 jajka, 3 łyżki brązowego cukru, 1,5 szklanki mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, garść rodzynek, 100ml jogurtu naturalnego, 5 średnich marchewek, olej.

Przygotowanie : Rodzynki zalej gorącą wodą i pozostaw na 10 minut aby zmiękły. Marchew obierz i wrzuć do rondelka. Gotuj 10 minut. Odcedź i pozostaw do ostygnięcia, zmiksuj blenderem. Białka ubij na sztywno. Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą masę. Dodaj jogurt i połącz składniki. Do masy partiami dodawaj białka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i marchewką. Na koniec dodaj rodzynki. Smaż na oleju na złoty kolor.




sobota, 27 października 2012

Krem z dyni

Krem z dyni

Pierwszy śnieg u nas już spadł.
Więc taka zupka jest najlepsza na zimne dni.
Smakowita, rozgrzewająca i bardzo sycąca.

Składniki : 500g dyni pokrojonej w kawałki, 2 marchewki, 2 ziemniaki, 1 por, sól, pieprz, sok z 1/2 pomarańczy, 1 szklanka mleczka kokosowego, 2 łyżki masła, 2 szklanki bulionu.

Przygotowanie : Do rondelka wlej bulion, dodaj marchew, pietruszkę, ziemniaki i por. Gotuj 10 minut. Dynię podsmaż na rozgrzanej patelni z masłem. Dodaj do wywaru z warzyw i gotuj kolejne 10 minut. Wlej mleczko kokosowe i sok z pomarańczy. Całość zmiksuj blenderem. Dopraw solą i pieprzem.



piątek, 26 października 2012

Cynamonowe drożdżówki

Cynamonowe drożdżówki

Przepyszne drożdżówki, miękkie i oczywiście cynamonowe.
Dla mnie i tak najlepiej smakują ciepłe, ledwo wyciągnięte z piekarnika.
Przepięknie wyglądają po upieczeniu.
Inspiracja. 

Składniki : 600g mąki, 10g suszonych drożdży, 2 łyżeczki soli, 3 łyżki cukru, 300ml mleka, 50g masła, 2 łyżki cynamonu, 50g masła, jajko do posmarowania.

Przygotowanie : Do rondelka wlej mleko. Dodaj pokrojone masło(50g)  i bardzo delikatnie podgrzej tak aby masło się roztopiło. Do miski wrzuć mąkę, cukier, sól i drożdże. Wlej mleko z masłem i wyrób gładkie ciasto. Odstaw na 60 minut. W rondelku roztop masło (50g) dodaj cynamon i wymieszaj.  Ciasto podziel na 4 części. Każdą rozwałkuj na kształt koła i posmaruj masą cynamonową. Ułóż jedno na drugie i potnij na 8 równych części. Każdą cześć natnij  po środku trójkąta i przełóż cieńszą stroną. Końce drożdżówek sklej ze sobą.   Posmaruj drożdżówki roztrzepanym jajkiem. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 20-25 minut w temperaturze 180 stopni. 

Jeśli chcesz aby drożdżówki było słodsze dodaj do masy 1 łyżkę cukru.





czwartek, 25 października 2012

Pulpeciki nadziewane mozzarellą

Pulpeciki nadziewane mozzarellą



Składniki : 200g makaronu spaghetti, 400g mięsa mielonego wieprzowego, 4 łyżki startego parmezanu, 2 łyżki, sól, pieprz, jajko, pietruszka natka, 1 kulka mozzarelli, 4 pomidory suszone z zalewy,  1 cebula, 1 puszka pomidorów w zalewie, 1 szklanka bulionu, 1 łyżeczka majeranku, olej do smażenia.

Przygotowanie : Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Mozzarellę pokrój na mniejsze części. Do miski wrzuć mięso mielone, dodaj drobno pokrojoną pietruszkę natkę i pomidory,  parmezan (2 łyżki) , jajko, sól i pieprz. Ugnieć na jednolitą masę i uformuj mini pulpeciki faszerując każde serem. Na patelni rozgrzej tłuszcz i smaż pulpeciki z dwóch stron. Ściągnij pulpety z patelni i na ten sam tłuszcz wrzuć pokrojoną cebulę.Smaż 3-4 minuty co jakiś czas mieszając. Wlej pomidory z bulionem dodaj parmezan (1 łyżka), majeranek. Duś 5 minut. Wrzuć do sosu pulpeciki i ponownie duś.  Pulpety podawaj z makaronem. 

środa, 24 października 2012

Niebiańskie ciasto

Niebiańskie ciasto
Moje wypieki z Tassimo T55

 Najlepsze połączenie na świecie.
Krem budyniowy, biszkopt, 
konfitura jagodowa i oczywiście bita śmietana.
Nic doda nic ując...niebiańskie ciasto !

A co do ciasta ?
Oczywiście przepyszna kawa!
Jedną z wyjątkowych kaw możesz zaserwować sobie
 i osobom bliskim w nowym ekspresie Tassimo T55.
Tassimo korzysta z gotowych kapsułek z odpowiednią mieszanką produktów.
Inteligentny ekspres wyposażony jest w system skanowania i rozpoznawania kodów kreskowych, dlatego bez względu na to, jaki napój wybierzesz, zostanie on przygotowany
 w prawdziwie profesjonalny sposób.

 Każda kapsułka zawiera dokładną ilość kawy, herbaty, gorącej czekolady lub mleka zagęszczonego. Po włożeniu kapsułki ekspres odczytuje kod kreskowy na etykiecie.
 W związku z tym może dostosować ilość wody, czasu gotowania i temperatury oddzielnie dla każdego napoju.
 W końcu urządzenie które robi coś za nas !
A wybór kaw jest bardzo duży.
Od zwykłego espresso po Twinings Herbatę czy moją ulubioną  Chai Latte. 
Niezwykle aromatyczną.



 Składniki biszkopt: 6 jajek, 1 szklanka cukru, 1 szklanka mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Składniki krem budyniowy : 2 szklanki mleka, 1 budyń śmietankowy, 3 łyżki cukru, 200g masła, 1 laska wanilii.

Składniki konfitura jagodowa : 1 słoiczek konfitury jagodowej.  

Składniki bita śmietana : 0,5L śmietany 36%, 3 łyżki cukru pudru.

Przygotowanie biszkopt :  Białka ubij na sztywno, dodaj partiami cukier. Nie przerywając miksowania dodaj pojedynczo żółtka. Delikatnie wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i połącz składniki. Ciasto wylej do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez 20-25  minut w temperaturze 170 stopni. 

Przygotowanie krem budyniowy : Laskę wanilii przekrój na pół i za pomocą noża zeskrob nasionka. Do kubeczka wlej 150 ml mleka wsyp budyń i cukier. Dodaj ziarenka wanilii. Wymieszaj składniki do rozpuszczenia. Resztę mleka zagotuj. Lekkim strumieniem wlej rozpuszczony budyń z cukrem i chwilę podgotuj cały czas mieszając. Całość ostudź. Miękkie masło utrzyj na puszystą masę i partiami dodaj przestudzony budyń nie przerywając miksowania. 

 Przygotowanie bita śmietana : Do miski wlej śmietanę i dodaj cukier puder. Ubij całość na sztywno. 

Przygotowanie ciasta : Ostudzony biszkopt przekrój na pól. Wysmaruj jedną część kremem budyniowym i przykryj drugą częścią. Górę ciasta posmaruj konfiturą jagodową i na to połóż bitą śmietanę. Ciasto włóż do lodówki na minimum 2 godziny. 

 








 

wtorek, 23 października 2012

Kurczak w curry - na szybko !

Kurczak w curry 
- na szybko !

Moja kolejna propozycja na szybki i smaczny obiad.
Kurczak w curry jest niezwykle aromatyczny,
 świetnie smakuje z kuskusem z oliwą i natką pietruszki.

Składniki : 2 filety z kurczaka pojedyncze, 3 łyżeczki przyprawy curry indyjskie, 6 pieczarek, 1 zielona papryka, 2 małe cebule, sól, pieprz, 2 szklanki bulionu, 100 ml śmietany, oliwa.

Przygotowanie : Mięso oczyść i pokrój w paseczki. Posyp przyprawą curry i smaż na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy. Paprykę, cebulę i pieczarki pokrój również w paseczki. Usmażonego kurczaka ściągnij z patelni i obsmaż warzywa. Ponownie wrzuć kurczaka. Zalej bulionem i duś 5 minut. Dodaj śmietanę i dopraw solą i pieprzem. 





niedziela, 21 października 2012

Ravioli z żółtkiem ricottą i szpinakiem

Ravioli z żółtkiem
 ricottą,  szpinakiem i  suszonymi
pomidorami


Składniki : 500g mąki, 1 jajko, 1 łyżeczka soli, 1 szklanka ciepłej wody.

Składniki nadzienie : 1 opakowanie sera ricotta (ok 400g), 6 pomidorów suszonych w zalewie, cebula, szpinak liście mrożone (3 kosteczki), sól, pieprz, 6 żółtek, oliwa. 

Przygotowanie : Mąkę wysyp na stolnicę. Zrób wgłębienie w środku, wbij jajko dodaj wodę i sól. Ugnieć wszystkie składniki tak aby ciasto było sprężyste. Zawiń ciasto  w folię do żywności i zostaw na 20 minut.
Przygotowanie nadzienia :  Cebulę pokrój w kostkę i na rozgrzanej oliwie podsmaż. Dodaj pokrojone pomidory oraz rozmrożony szpinak. Chwilę duś co jakiś czas mieszając. Przypraw solą i pieprzem. Dodaj ser i wymieszaj składniki.

Przygotowanie ravioli : Ciasto rozwałkuj cienko. Ułóż część nadzienia (około 1,5-2 łyżek) i na środku zrób niewielkie wgłębienie. Delikatnie ułóż żółtko i przykryj ciastem. Gotuj w osolonej wodzie 3 minuty.






Koniecznie zobacz inne przepisy na pierogi :


 
 

 
 Domowe pierogi ruskie

Print