czwartek, 31 maja 2012

Konfitura z truskawek i pianek marshallow

Konfitura z truskawek i pianek marshallow

Zastanawiam się czy coś smakuje lepiej od tej konfitury..
...Absolutnie nie !
Genialne połączenie smaków pianki, truskawek, wanilii i nutki cytryny.
Z mojego doświadczenia mogę powiedzieć że bardziej łasi na takie smakołyki są dorośli, dlatego kochani jak będziecie przygotowywać konfiturę to zróbcie podwójna porcje. 

Składniki : 1kg truskawek, opakowanie cukru żelującego 500g 2:1, sok z 2 cytryn, laska wanilii, 300g pianek marshallow, 100ml kremówki.

Przygotowanie : Truskawki umyj, oczyść i pokrój na kawałki. Wsyp cukier żelujący do truskawek, wlej sok z cytryny oraz laskę wanilii przekrój na pól , wyciągnij miąższ i wrzuć do garnka. Dokładnie połącz składniki i odstaw na 30 minut.  Masę truskawkową zagotuj ciągle mieszając. Gotuj 3-5 minut. Konfiturą natychmiast napełnij słoiczki do 2/3 wysokości. Do osobnego garnka wrzuć pianki pokrojone na kawałki, dodaj śmietanę i gotuj na wolnym ogniu cały czas mieszając aż pianka się rozpuści. Dopełnij masą piankową słoiki. Zakręć i odwróć do góry dekielkami na 5 minut. Po tym czasie postaw słoik w normalnej pozycji i pozostaw do ostygnięcia. 

Słoiki można przechowywać w lodówce do 4 tygodni.




wtorek, 29 maja 2012

Muffinki pizza z salami

Muffinki pizza z salami

Muffinki pizza to fantastyczny pomysł na piknik czy na długi spacer.
Pyszne a zarazem bardzo sycące.
Podczas długiej wyprawy żaden głodomorek nie odmówi prawie pizzy.


Składniki : 1 1/2 szklanki mąki, 1/2 szklanki oleju, 3 łyżki gęstej śmietany, 3/4 szklanki jogurtu naturalnego, 4 łyżki ketchupu pikantnego, 6 czarnych oliwek, 1 jajko, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 100g startego żółtego sera, 100g salami w plasterkach, garść kapusty pekińskiej, 4 pomidory suszone.

Przygotowanie : Do miski wsyp mąkę , dodaj proszek do pieczenia pokrojoną na paseczki kapustę pekińską oraz drobno posiekane pomidory suszone i pokrojone oliwki. W osobnej misce połącz ze sobą jogurt,jajko, olej, śmietanę i ketchup - dokładnie wymieszaj. Do mąki wlej gęsty jogurt połączony z wcześniej składnikami. Wszystkie składniki połącz za pomocą miksera. Na koniec wrzuć salami, pokrojone na kosteczkę i ser. Delikatnie wymieszaj. Ciasto przelej do papilotek lub formy do muffinek , piecz w nagrzanym piekarniku przez 25-30 minut w temperaturze 180 stopni.




poniedziałek, 28 maja 2012

Sernik ze śliwkami i kruszonką

Sernik ze śliwkami i kruszonką



Składniki : 150g ciastek kruchych kakaowych, 50g masła, 700g twarogu na sernik, 1 szklanka cukru, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 3 jajka, 2/3 śmietany 36%, 500g śliwek, 100g mąki, 50g masła, 50g cukru.

Przygotowanie : Ciasteczka rozdrabniamy i mieszamy z roztopionym masłem (50g). Wykładamy dno tortownicy. Twaróg przekładamy do miski, dodajemy cukier  (1 szklanka) i wbijamy po 1 jajku ciągle miksując. Do masy serowej wsypujemy mąkę ziemniaczaną oraz śmietanę, wszystko dokładnie łączymy. Wylewamy na spód sernika. Śliwki przecinamy na pół i układamy na wierzchu sernika. Przygotowujemy kruszonkę - Ciepłe , rozpuszczone masło wlewamy do miski z mąką oraz cukrem (50g) wyrabiając palcami kruszonkę. Posypujemy sernik. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika na 1 godz w temperaturze 180 stopni. Sernik studzimy i wkładamy na parę godzin do lodówki.



niedziela, 27 maja 2012

Różowe specjały czyli chłodnik

Różowe specjały czyli chłodnik

Idealny na upalne dni.
 Klasyczny polski chłodnik z botwiny, ogórka i rzodkiewki.


Składniki : botwinka z buraczkami, 1 ogórek, 5 rzodkiewek, 400g gęstego jogurtu, szczypiorek,1 ząbek czosnku, pieprz, sól.

Przygotowanie : Botwinkę myjemy, buraczki obieramy i wraz z łodyżkami kroimy na małe kawałki. Botwinkę zalewamy 2 szklankami wody i gotujemy 10 minut. Ściągamy z ognia i studzimy. Ogórki i rzodkiewkę kroimy na małe kosteczki, czosnek zmiażdżmy przez praskę - wrzucamy do buraczków.
Do całości dolewamy jogurt . Dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do lodówki na godzinę.Całość posyp pokrojonym szczypiorkiem. 

sobota, 26 maja 2012

Pasta z wędzonej makreli z korniszonami

Pasta z wędzonej makreli z korniszonami


Pyszna i zdrowa! Idealna na śniadanie czy kolacje.
Chrzan nadaje paście charakteru a korniszonki chrupkości.


Składniki : 1 makrela wędzona, szczypiorek pęczek, 3-4 korniszony, 1 łyżka majonezu, 1 łyżeczka chrzanu, sól, pieprz

Przygotowanie : Makrelę obrać z ości, rybę wrzucić do miseczki. Dodać pokrojone w kosteczkę korniszony, majonez i chrzan. Dokładnie wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem. Pastę posypać szczypiorkiem.





piątek, 25 maja 2012

Dla Ciebie Mamo !

Dla Ciebie Mamo ! 
Muffinkowy bukiet

Za niedługo dzień mamy, a pewnie niektórzy z Was nadal myślą jak zaskoczyć swoją mamę.
Muffinkowy bukiet na pewno będzie fantastyczną niespodzianką.

Składniki : 200g margaryny, 150g cukru, 20g kakao, 150ml mleka, 3 jajka, 380g mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie : Margarynę, cukier oraz kakao rozpuść w rondelku. Pozostaw do ostygnięcia.  Jajka roztrzep widelcem, dodaj mleko, wymieszaj ponownie. Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ostudzoną masę z rondelka. Wszystko dokładnie wymieszaj mikserem. Wypełnij foremki ciastem. Piecz 20 minut w temperaturze 180 stopni. 

Składniki na różyczki : 200g miękkiego masła, 200g cukru pudru, czerwony barwnik 

Przygotowanie : Cukier zmiksować z miękkim masłem na gładką masę. Dodać barwnik i dokładnie wymieszać. Uformować różyczki przy pomocy dekoratora i włożyć do lodówki.


Składniki na listki : 50g miękkiego masła, 50g cukru pudru, zielony barwnik 

Przygotowanie : Cukier zmiksować z miękkim masłem na gładką masę. Dodać barwnik i dokładnie wymieszać. Uformować listki przy pomocy dekoratora i od razu na babeczkach.


Dodatkowo potrzebujesz : kulkę ze styropianu, zielona bibułkę, wykałaczki. 


Kulkę styropianu umieść na doniczce, wbij w nią wykałaczki i nabij muffinki. Warto przygotować babeczki dzień wcześniej, (nie będą się kruszyć i będą łatwiej nabijać się na wykałaczkę). Na każdej babeczce zrób kropkę z masy przygotowanej z listków bądź z różyczek. Wyciągnij różyczki z lodówki i delikatnie połóż je na babeczkach. Przy pomocy dekoratora zrób listki przy różyczkach. Pomiędzy babeczkami włóż bibułkę pocięta na paseczki. 















czwartek, 24 maja 2012

Ciasteczka kakaowo-kakaowe

Ciasteczka kakaowo-kakaowe 



Pyszne , kruche i niesamowicie aromatyczne.
Dla dzieciaczków to smakowity podwieczorek do szklanki mleka, 
a dla nas - smakowite kruchości do kawy. 


Składniki: 200g miękkiego masła, 1/2 szklanki cukru pudru, 2 szklanki mąki, 1/2 łyżeczki soli,3 łyżki kakao.

Przygotowanie : Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodajemy mąkę, kakao i sól i wszystko dokładnie miksujemy. Formujemy kulę, owijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Rozwałkowujemy i wycinamy kształty. ( ja rozkawałkowuję ciasto na papierze do pieczenia, wtedy ciasteczka nie lepią się do blatu). Piecz ciasteczka przez 12-15 minut w temperaturze 160 stopni. 


środa, 23 maja 2012

Migdałowe pucharki do lodów

Migdałowe pucharki do lodów

Pyszne, chrupiące i wyglądają nieziemsko.
Migdałowe pucharki do lodów, owoców, bitej śmietany czy co tylko sobie wymyślicie.


Składniki: 2 białka, 1/2 szklanki cukru, 100g mąki, 100g masła, szczypta soli, migdały płatki

Przygotowanie : Roztopić masło w rondelku, pozostawić do ostygnięcia. Białka wymieszać z cukrem, do powstania lekkiej piany. Dodać mąkę, sól. Dokładnie wymieszać. Powoli do masy białkowej dodać roztopione masło, dokładnie połączyć.  Na papierze do pieczenia rozprowadzić cienka warstwę masy formując koło.  Posypać górę płatkami migdałów. Całość wsadzić do nagrzanego piekarnika z termoobiegiem na 180 stopni. Piec 15 minut na złoty kolor. Po wyjęciu z piekarnika placki należy szybko przenieść łopatką na odwrócone do góry dnem kubki. Uformować  koszyczki ( delikatnie zgiąć w 3 miejscach ). Pozostawić na kubkach do ostygnięcia. Podawać z lodami, bitą śmietaną lub owocami sezonowymi.



wtorek, 22 maja 2012

Sznycle czyli domowe kotleciki

Sznycle czyli domowe kotleciki

Złota panierka, delikatny smak idealnie rozbitego mięsa, tradycyjne schabowe to wizytówka polskiej kuchni.
 Każdy powinien wiedzieć jak je zrobić tak, aby zachwycały smakiem.

Składniki : 2 czerstwe bułki, 2 jajka, 6 cienkich sznycli wieprzowych, olej do smażenia, pieprz, sól, 3 łyżki mąki.

Przygotowanie : Bułki zemleć w maszynce lub zetrzeć na tarce. Mięso opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym i oprószyć pieprzem i solą. Jajka rozkłócić. Sznycle obtaczać w mące, w jajku i w bułce tartej. Mięso smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty kolor.


poniedziałek, 21 maja 2012

To co najlepsze - banany, czekolada i miód

To co najlepsze - banany, czekolada i miód 
Czyli banany pieczone w cieście francuskim 


Chyba nie ma lepszego połączenia jakim są banany z czekoladą i delikatnym ciastem francuskim.
Pyszne i genialne w smaku.
Czasami warto zafundować sobie trochę słodyczy po ciężkim dniu.



Składniki : 1/2 płatu ciasta francuskiego, 2 banany, 3 kostki gorzkiej czekolady, 2 łyżki miodu, garść płatków migdałów, jajko.

Przygotowanie:  Czekoladę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Banany obrać, odkroić końcówki oraz polać miodem i obsypać wiórkami czekolady. Położyć banany na cieście francuskim i zawinąć. Posmarować ciasto roztrzepanym jajkiem i obsypać płatkami migdałów. Piec w nagrzanym piekarniku przez 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.  






niedziela, 20 maja 2012

Chleb żytni ze wszystkimi orzechami świata

Chleb żytni ze wszystkimi orzechami świata

Pieczywo stanowi 1/3 naszej codziennej diety.
Proponuje Wam pełen witamin chleb żytni razowy na zakwasie. 
Ten chleb ma wyjątkowo korzystny wpływ na nasze zdrowie a
orzechu nadają mu charakteru. 


Składniki : na zakwas: 200g mąki żytniej (typ 2000) , 200 ml ciepłej wody.
                  na chleb : 1 kg mąki żytniej typ 2000,  650 ml ciepłej wody , garść orzechów : laskowych, nerkowca, brazylijskiego, włoskiego, 1,5 łyżeczki soli.

Przygotowanie zakwas : 50 g mąki i 50 ml ciepłej wody wymieszać w szklanym litrowym słoiku i odstawić przykryte ściereczką w ciepłym miejscu na 24 godziny.  Czynność powtórzyć jeszcze 3 razy czyli dosypując po 50g i 50ml ciepłej wody do  zakwasu.. W sumie zakwas rośnie przez 4 dni.

Przygotowanie chleb : Gotowy zakwas przełożyć do dużej miski, dodać 500 g mąki żytniej  i wlać 500 ml przegotowanej ciepłej wody. Najlepiej zrobić to wieczorem i odstawić do rana. Do zakwasu dodać 150ml ciepłej przegotowanej wody dodać sól i 500g mąki żytniej. Do ciasta wsypać orzechy, wymieszać na początku łyżką potem chwilę zagnieść. Ciasto włożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Naciąć nożem by ciasto nie pękało podczas pieczenia. Posmarować wierzch wrzątkiem, przykryć ściereczka i odstawić na 1,5 - 2 godzin. Przed włożeniem do piekarnika jeszcze raz posmarować wrzątkiem wierzch chleba. Piec przez 60 minut w temperaturze 200 stopni.






sobota, 19 maja 2012

Proste ciasto z jabłkami

Proste ciasto z jabłkami

Proste, szybkie ciasto które zawsze się udaje.
Zachwyca smakiem i aromatem jabłek.
Najchętniej zjadałam się z bitą śmietaną lub gałką lodów waniliowych.

Składniki : 4 jabłka, sok z 1/2 cytryny, 125g masła, 100g cukru, opakowanie cukru waniliowego, 3 jajka, 120g mąki , 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Przygotowanie : Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, skropić sokiem z cytryny aby nie ściemniały. Miękkie masło, cukier i cukier waniliowy utrzeć na gładką i puszystą masę. Pojedynczo dodawać jajka, cały czas miksując. Mąkę wymieszać z mąka ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Wsypać o masy. Dokładnie połączyć składniki. Ciasto wlać do blachy i na wierzchu ułożyć jabłka. Wstawić do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i piec 30 - 35 minut.




Print