poniedziałek, 30 kwietnia 2012

Makaron w sosie śmietanowym z boczkiem

Makaron w sosie śmietanowym z boczkiem


Nie macie czasu i pomysłu na obiad ?
Makaron w sosie śmietanowym z boczkiem to szybki sposób na proste i smaczne danie.

Składniki : 200g makaronu spaghetti, 5 plasterków chudego wędzonego boczku, 150 ml śmietany 18%, garść natki pietruszki, 1 łyżka oliwy, sól, pieprz.

Przygotowanie : Makaron ugotować al dente. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać boczek pokrojony na drobną kosteczkę, zrumienić. Zmniejszyć ogień, wlać śmietanę. Delikatnie zagotować cały czas mieszając. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Zdjąć z ognia, dodać natkę pietruszki i makaron. Całość delikatnie wymieszać.




sobota, 28 kwietnia 2012

Lubisz lizać ? TEN KONKURS JEST DLA CIEBIE !

Lubisz lizać ?
 TEN KONKURS JEST DLA CIEBIE !

Chupa Chups, czyli chyba najbardziej znany lizak świata !

Jednym przypomina smak dzieciństwa

drudzy zaś nie potrafią się z nim rozstać !

Anyżkowo ogłasza konkurs !

Do wygrania jest:

*Oryginalny tornister z logo Chupa Chups

*Oryginalna maskotka Chupa Chuck

*2 zestawy  lizaków Chupa Chups  ( opakowanie 120szt)



A co trzeba zrobić, żeby wygrać?
1-> Polub Anyżkowo na Facebook`u   KLICK Tutaj

 2-> Wymyśl, wyczaruj i opisz potrawę, która na myśl będzie przywodzić jeden z kolorów lizaków Chupa Chups. Jest ich niewiele, a każdy kolor to inny, legendarny smak.

Nagrodę otrzymają 4 osoby z najbardziej oryginalną potrawa która przypomina kolor lizaków Chupa Chups.

Wpisy proszę dodawać w komentarzach bądź na maila.
Nie zapomnij podać maila ! 

Konkurs trwa od 2012-04-28 do 2012-05-05

Wyniki : 2012-05-09

Kontakt : ewewloch@gmail.com

POWODZENIA KOCHANI ! 




 


piątek, 27 kwietnia 2012

Mini Pavlova

Mini Pavlova

Pyszna Mini Pavlova, to propozycja dla tych, którzy uwielbiają niebanalną słodycz zaklęta w lekkiej bezie, otuloną pyszną bitą śmietaną. Charakteru temu wykwintnemu deserowi dają wieńczące je świeże truskawki, które swym aromatem kusza już z daleka.

Składniki : 4 białka, szklanka cukru, łyżka mąki ziemniaczanej, garść posiekanych pistacji, 200ml śmietany kremówki, 2 łyżki cukru pudru, 30 dag truskawek.

Przygotowanie : Ubijamy białka na sztywną pianę. Partiami dodajemy cukier ciągle miksując tak długo aż masa będzie perłowa. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i pistacje, dokładnie łączymy składniki. Na blasze rozkładamy pergamin  i dużą łyżką rozkładamy pianę wielkości krążków.  Bezy wkładamy do nagrzanego piekarnika do 120 stopni przez 1 godz i 15 minut.  Śmietanę ubij na sztywno dodając cukier puder. Przed podaniem układamy na bezach bitą śmietanę i truskawki.



czwartek, 26 kwietnia 2012

Ciasto jogurtowe z mąki ryżowej

Ciasto jogurtowe z mąki ryżowej  

Dzisiaj chciałabym zaproponować wam ciasto jogurtowe z mąki ryżowej. Ta ostatnia jest ciekawą alternatywa dla tych, którzy cenią sobie dietę bezglutenową. Ponad to jest bogata w składniki odżywcze i jest lekkostrawna. 
A zrobione z niej ciasto jogurtowe? Mmm.. spróbujcie sami.



Składniki: 300g mąki ryżowej, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 300g jogurtu naturalnego, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 jajka, 150g cukru, 1/2 szklanki oleju, 1 opakowanie cukru waniliowego, 4 brzoskwinie z puszki.

Przygotowanie : Przesiewamy mąkę ryżową oraz ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia. Dodajemy jajka, cukier, olej, jogurt, cukier waniliowy - wszystko dokładnie miksujemy. Wylewamy ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Układamy brzoskwinie pocięte w paseczki. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 35 minut.


środa, 25 kwietnia 2012

Naleśniki kukurydziane z fetą i szpinakiem

Naleśniki kukurydziane z fetą i szpinakiem 



Składniki : Naleśniki: 1 1/2 szklanki mąki kukurydzianej, 1/4 szklanki mąki pszennej, 2 szklanki mleka, 2 jajka, 2 łyżki oleju, szczypta soli.
                  Nadzienie: 40 dag szpinaku świeżego (lub szpinak liście mrożony), 20 dag fety, 4 ząbki czosnku, 1 łyżka masła, sól, pieprz.

Przygotowanie: Mąkę kukurydzianą i pszenną wsyp do miski. Dodaj mleko, jajka, olej i sól. Wszystko dokładnie zmiksuj. Smaż naleśniki na patelni na średnim ogniu. Przygotuj farsz. 
Na rozgrzanym maśle podsmażyć posiekany czosnek, dodać rozdrobniony szpinak i dusić kilka minut. (Jeśli szpinak był świeży należy do wcześniej ugotować). Dodaj rozdrobioną fetę, wymieszaj.  Doprawić do smaku solą i pieprzem.


wtorek, 24 kwietnia 2012

Serowe ciasteczka z rabarbarem

Serowe ciasteczka z rabarbarem 

Rabarbar kojarzy mi się wyłącznie z tym ze już jest wiosna.



Składniki 120g twarogu na sernik, 150g maki, 2 łyżki cukru, 130g miękkiego masła, 300g rabarbaru, dżem malinowy, żółtko.

Przygotowanie: Masło, ser, cukier wymiesza na gładką masę. Stopniowo dodać mąkę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Uformować kulkę , zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 2 godziny. Rabarbar pociąć na małe kawałki i w miseczce wymieszać z dżemem. Ciasto podzielić na porcje i uformować małe krążki. Posmarować ciasto żółtkiem i nałożyć porcje rabarbaru z dżemem. Piec w nagrzanym piekarniku do 200 stopni przez 25 minut.



niedziela, 22 kwietnia 2012

Kuskus z grillowanymi warzywami i kurczakiem

Kuskus z grillowanymi warzywami i kurczakiem


 Grillowany kurczak zawsze nadaje potrawom wyjątkowy smak. Tym razem stał się dodatkiem do pysznego i prostego w przygotowaniu dania z warzywami i kuskusem. 


Składniki : 1 szklanka kaszy kuskus, 1 szklanka bulionu (lub wody), 4 plastry bakłażana, 5 plasterków cukinii, 6 pomidorków koktajlowych, 1 pojedynczy filet z kurczaka, natka pietruszki, sól, pieprz, olej, 1 łyżka oliwa z oliwek.

Przygotowanie : Bakłażana i cukinię pokroić na plastry. Posypać solą i odstawić na 10 minut.Jak puszczą soki opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym. Rozgrzaną patelnię skropić olejem i smażyć cukinię, bakłażana i pomidorki koktajlowe. Grillować z każdej strony, aż warzywa zmiękną. Fileta z kurczaka pokrój na paseczki, posyp papryką i grilluj na tej samej patelni co warzywa. Wrzącym bulionem (lub wodą) zalej kaszę kuskus, odstaw na 5-8minut. Kaszę wymieszaj z oliwą z oliwek i natką pietruszki. Dodaj bakłażan, cukinię, pomidory i kurczaka. Doprawić pieprzem.



sobota, 21 kwietnia 2012

Bezowe pieczarki

Bezowe pieczarki




Czasem pozory mylą i mój Kubuś, na widok tych bezowych pieczarek powiedział "fuj", 
ale gdy tylko się przemógł i ich skosztował kręcenie nosem zamieniło się w "mama pycha". 
Mały bezowy skarb o smaku Nutelli sprawił, że na chwilę pieczarki stały się jego ulubionym rarytasem.

Składniki: 250g cukru pudru. 4 białka, sól, krem Nutella, kakao.

Przygotowanie: Ubij białka na sztywno z szczyptą soli.Do ubitych białek dodawaj partiami cukier puder, cały czas miksując. Masę białkową przełóż do rękawa dekoracyjnego i wyciskaj kapelusze pieczarek i nóżki. Całość piecz w nagrzanym piekarniku przez 35 minut w temperaturze 140 stopni. Bezy ostudź. Dół kapelusza posmaruj kremem Nutella i "przyklej" do nich nóżki. Jeśli chcesz aby pieczarka stała należy odkroić końcówkę.Całość posyp kakao.





piątek, 20 kwietnia 2012

Mini pancakes bananowe


Mini pancakes bananowe 

Pancakes zawsze smakują wyśmienicie, ale podstawa to dodatki, które nadadzą całości charakter i smak. Dzisiaj skusiłam się na świeże truskawki i banany, okraszone roztopioną czekoladą i lekką nutą bitej śmietany. Połączenie iście przewrotne, ale smaku takich pancakes nie zapomnę długo.
Bardzo lubię tak rozpoczynać dzień ! 
Składniki : 1 szklanka mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki cukru pudru, 1 1/4 szklanki maślanki, 1 jajko, 1 dojrzały banan.

Przygotowanie: Do miski przesiej mąkę, wsyp cukier i proszek do pieczenia. Do drugiej miseczki wlej maślankę i dodaj jajko wymieszaj. Do mąki wlej maślankę z jakiem, wszystko dokładnie zmiksuj. Dodaj banany pokrojone w cienkie plasterki i delikatnie wymieszaj. Ciasto nakładaj łyżką obiadową. Smaż na średnim ogniu. Przewracaj na drugą stronę gdy na powierzchni pokażą się pęcherzyki.






czwartek, 19 kwietnia 2012

Wieprzowinka po chińsku

Wieprzowinka po chińsku 

Przepis dla zabieganych !
Od nadmiaru pracy i obowiązków często brakuje czasu na przygotowanie obiadu.
Wieprzowinka po chińsku to przepis dla zabieganych.
Pyszny, sycący obiad w 15 minut. 

Składniki: 300g polędwicy wieprzowej, 1/2 papryki czerwonej, garść pokrojonego pora, 1 łodyga selera naciowego, szklanka mrożonego groszku, 4-5 grzybów mun, opakowanie makaronu chińskiego nudle, garść sezamu, cebulka zielona, 4 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki soku z cytryny, 1 łyżeczka brązowego cukru, łyżka świeżego imbiru, 1 łyżeczka miodu.

Przygotowanie: Makaron przyrządzamy zgodnie z opisem na opakowaniu. Polędwicę wieprzową pukamy , suszymy w ręczniku papierowym i kroimy na cienkie paseczki. Pokrojone mięso wrzucamy na rozgrzany olej. Smażymy dokładnie. Wybieramy z patelni mięso, odstawiamy do miseczki i na tym samym tłuszczu smażymy pokrojoną w paski czerwoną paprykę, por, półksiężyce z selera naciowego, groszek, grzyby num. Całość smażymy ok 5 minut. Przygotowujemy sos. Do szklanki wlewamy sos sojowy, miód, sok z cytryny dodajemy cukier i starty imbir. Dokładnie mieszamy. Do obsmażonych warzyw wrzucamy wcześniej przygotowaną polędwicę. Wlewamy sos, cały czas mieszamy. Dodajemy makaron i dokładnie łączymy składniki. Całość posypujemy sezamem i zieloną cebulką.





środa, 18 kwietnia 2012

Ciasto marchewkowe - Carrot Cake - Banalny przepis

Ciasto marchewkowe 
 Carrot Cake 



Ciasto Marchewkowe, to nie lada wyzwanie, kiedy robię je ze mną Kubuś, mój mały pomocnik.
 Jego małe raczki dokładnie sprawdzą każdy składnik, czy aby na pewno nadaje się na ciasto.
 Ale gdy w końcu przekonam go, że marchewkę tym razem lepiej utrzeć niż zjeść w całości, to efekt końcowy zachwyca jego i mnie.


Składniki: 400g mąki pszennej, 400g cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 1 łyżeczka soli, 2 łyżeczki cynamonu, 6 jajek, 400ml oleju, 400g drobno startej marchewki.

Przygotowanie: Mąkę, cukier, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, sól i cynamon wsypać do miski. Dokładnie wymieszać. Do drugiej miski wbijamy jajka ,wlewamy olej, wrzucamy marchewkę. Wszytko dokładnie mieszamy tak aby składniki się połączyły. Do wcześniej przygotowanej mieszanki z mąki wlewamy jajka z olejem i marchewką. Dokładnie łączymy. Ciasto przelewamy do formy i pieczemy godzinę w temperaturze 160 stopni.




wtorek, 17 kwietnia 2012

Mini pizza z pomidorami i mozzarellą

Mini pizza z pomidorami i mozzarellą

Pyszne małe pizze na chrupiącym spodzie z soczystymi pomidorkami i  mozzarellą. 
Dodatki komponujcie według uznania ! 



Składniki: 500g mąki, 1,5 opakowania suchych drożdży, łyżeczka soli, 300g ciepłej wody, 2 łyżki oliwy, pomidory krojone w puszcze, ser żółty, ser mozzarella, 10 pomidorków koktajlowych, oregano.

Przygotowanie : Do kubeczka wlać 6 łyżek ciepłej wody i wsypać drożdże. Poczekać 10-15minut aż pojawią się pęcherzyki powietrza. Mąkę wsypać do miski dodać sól wodę oliwę i spienione drożdże. Wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i pozostawić na 30minut do wyrośnięcia. Ciasto podzielić na części, uformować mini pizze. Pomidory rozsmarować, ułożyć ser żółty i mozzarelle oraz mini pomidorki. Całość oprószyć oregano. Piec w nagrzanym piekarniku do 200 stopni przez 20minut.







poniedziałek, 16 kwietnia 2012

Pyziowata Pyzia

Pyziowata Pyzia

Pyszne ciasto na biszkopcie razem z jabłkową galaretką przykrytą delikatną bita śmietaną, przywodzi na myśl pierwsze dni wiosny, kiedy przebiśniegi otula śnieżą kołderka. I mimo, że za oknem wciąż chłodno, pyszny smak Pyziowatej Pyzi mówi małemu Kubusiowi że prawdziwa wiosna już tuż tuż. 


Składniki : Biszkopt: 3 jajka, 1/2 szklanki cukru, 1/2 szklanka mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Ciasto : 4 średnie jabłka, 1 galaretka agrestowa, 1 łyżka masła, 1 jogurt truskawkowy 300g, 1 galaretka truskawkowa, 3 łyżeczki żelatyny, 300ml śmietanki 30%, 2 łyżki cukru pudru, okrągłe biszkopty.

Przygotowanie : Biszkopt: Białka ubij na sztywno, dodaj partiami żółtka i cukier. Dodaj mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i lekko wymieszaj. Wlej ciasto do formy. Piec ok 30-40minut w temperaturze 180 stopni.  Jabłka zetrzeć na tarce. Masło rozpuścić, dodać jabłka i chwile dusić na wolnym ogniu. Dodać sucha galaretkę, wymieszać i dusić przez 3 minuty. Galaretkę i 1 łyżeczkę rozpuść w 1/4 szklanki wody . Pozostaw do ostygnięcia. Jogurt połączyć z tężejącą galaretką. 1 łyżeczkę żelatyny rozpuścić w 4 łyżkach gorącej wody, pozostaw do ostygnięcia. Na biszkopt przełóż zieloną masę z jabłek później biszkopty następnie różową masę jogurtową. Całość włożyć do lodówki. W tym czasie Śmietanę ubić z cukrem pudrem. Na koniec dodać żelatynę. Bitą śmietanę ułożyć na górę ciasta i ponownie schowa do lodówki. 



____________________________________________________________________ 

KOCHANI, Anyzkowo bierze udział w konkursie
Kulinarny Blog Roku Lurpak

wystarczy kliknąć link i potwierdzić mail.

TUTAJ


Gorąco zachęcam do głosowania ! Każdy głos ważny !

niedziela, 15 kwietnia 2012

Lody na Hawajach - Łatwe lody pina colada

Lody na Hawajach 
 Łatwe lody pina colada 


Dzisiaj zdradzę wam mały sekret. W zeszłe wakacje byłam na Hawajach gdzie na złotej plaży, pod wielkim palmami serwowano pyszne lody w kokosowej łupinie. Uwierzcie mi, takie lody zawrócą wam w głowie na długi czas i wbrew pozorom, rozpalą atmosferę do białości, jeżeli tylko odważycie się, zrobić je swojemu ukochanemu lub ukochanej. 

Składniki: 1/2 szklanki soku ananasowego, 100ml Malibu, 1/2 soku z limonki, 3 łyżki cukru pudru, 500 ml śmietany kremówki.

Przygotowanie : Wlej sok i Malibu do miski dodaj sok z limonki. Wsyp cukier puder i wymieszaj trzepaczką tak aby się rozpuści. Dodaj śmietanę i ubij wszystko, tak aby masa była puszysta ale nie sztywna. Przełóż masę do pojemnika i wsadź do zamrażarki. 

 



sobota, 14 kwietnia 2012

Malibu drink na weekend

Malibu drink na weekend


Uff... w końcu sobota.
To pora na relaks po wyczerpującym tygodniu.

Składniki : Malibu - schłodzone, sok ananasowy - schłodzony, sprite - schłodzony, limonka, woda mineralna.

Przygotowanie : Limonkę pokrój na małe trójkąciki. Do foremki do kostek do lodu powkładaj limonki zalej wodą mineralną lub przegotowaną. Wsadź do zamrażarki. Trzymaj tak długo aż powstanie kostka lodu. Kostki wrzuć do szklanki. Wlej Malibu na 1/3 szklanki następnie sprite na 1/3 szklanki i resztę uzupełnij sokiem ananasowym.

Zapiekanka z łososia, cukinii i ziemniaków

Zapiekanka z łososia, cukinii i ziemniaków


Ta ziemniaczaną zapiekankę z delikatnymi kawałkami łososia zrobiłam niemal od niechcenia z braku pomysłu na coś wykwintnego. Efekt przerósł moje oczekiwania, ponieważ zapiekanka swym smakiem urzekła mnie kompletnie. Postanowiłam podzielić się z Wami moim małym sekretem.


Składniki : 400g fileta z łososia, 5-6 średnich ziemniaków,2 średnie cukinie, 2 łyżki masła, 100ml śmietany kremówki 30%, 1/2 sera camembert, 1 żółtko, sól, oregano.

Przygotowanie : Formę żaroodporną posmarować masłem. Ziemniaki obrać i pokroić na cienkie plasterki. Gotować 5 minut. Odcedzić i pozostawić do ostygnięcia. Łososia obrać ze skóry, usunąć ości, osuszyć i pokroić na kawałeczki. Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na patelni roztopić masło , dodać cukinię i smażyć przez 3-4 minuty. Dodać śmietanę i pokrojony ser camembert. Przyprawić solą. Delikatnie zagotować ciągle mieszając. Odstawić patelnie z ognia i dodać żółtko. Całość wymieszać. Dno formy wyłożyć ziemniakami na to położyć przesmażoną cukinie z serem następnie łososia i ponownie ziemniaki. Posypać oregano.  Całość włożyć do nagrzanego piekarnika na 20-25 minut w temperaturze 200 stopni.








piątek, 13 kwietnia 2012

Genialna krówka - Ciasto krówka

Genialna krówka


Genialna krówka to nie tylko ciasto, to odrobina geniuszu zaklęta w lekkiej nucie biszkopta i masy budyniowej. Gdy jej skosztujesz raz, porwie twe podniebnie, gdy skosztujesz drugi raz uwiedzie Cie aromat prażonych migdałów i mimo ze chciałbyś ja mieć tylko dla siebie, popędzisz do swych bliskich aby obdarować ich krówkowym szczęściem.
  

Składniki biszkopt :  6 jajek, 1 szklanka cukru, 1 szklanka mąki, łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki masa krówkowa :1 puszka masy krówkowej (kajmakowej)

Składniki masa budyniowa : 1L mleka, 3/4 szklanki cukru,  1 opakowanie cukru waniliowego, 250g masła, 1 szklanka mąki pszennej, 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 jajko.

Składniki bita śmietana : 0,5L śmietany 30%, 3łyżeczki żelatyny

Dodatkowe składniki : 2 duże opakowania herbatników, 100g migdałów płatki.

Przygotowanie biszkopt : Białka ubij na sztywno, dodaj partiami żółtka i cukier. Dodaj mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i lekko wymieszaj. Wlej ciasto do formy. Piecz ok 30-40minut w temperaturze 180 stopni. 

Przygotowanie migdały do posypania : Na rozgrzaną suchą patelnię wrzuć migdały płatki i lekko podsmaż.

Przygotowanie masy krówkowej : Masę krówkową w puszcze wstaw do gorącej wody. Pozostaw 15-20 minut aż masa zrobi się płynna.

Przygotowanie  bitej śmietany : Żelatynę rozpuść w 1/3 szklanki gorącej wody. Ostudź. Bitą śmietanę ubij na sztywno. Miksując cały czas wlej żelatynę lekkim strumieniem.

Przygotowanie masy budyniowej : Odmierz 1,5 szklanki mleka i wlej do miski. Dodaj mąkę pszenną ziemniaczaną, budyń i jajko. Wszystko dokładnie połącz. Resztę mleka zagotuj z masłem, cukrem i cukrem waniliowym. Do gotującego mleka wlej lekkim strumieniem wcześniej przygotowaną mieszankę (z mleka, jajka i mąki) i starannie wymieszaj aż wszystko się ugotuje. Przygotowany budyń ostudz. 

Przygotowanie ciasta krówki : Na biszkopt wylej masę budyniową. Połóż herbatniki, następnie warstwę masy krówkowej i ponownie herbatniki. Na górę ułóż bitą śmietanę. Całość posyp płatkami migdałów.Ciasto włóż do lodówki na minimum 2 godziny.






czwartek, 12 kwietnia 2012

Cynamonowe placuszki z kaszy mannej

Cynamonowe placuszki z kaszy mannej



Składniki : pół szklanki kaszy manny, 1,5 szklanki mleka, 2 łyżki cukru, 2 jajka, 2 łyżki masła,1 łyżeczka cynamonu, olej.

Przygotowanie : Kaszę manną wymieszać w szklance z małą ilością mleka. Mleko zagotować dodać masło, kasze manną i cynamon. Cały czas gotując i mieszając na wolnym ogniu aż do powstania gęstej masy. Ostudzić. Do kaszy dodać żółtka i pianę z ubitych białek. Delikatnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej i łyżką nakładać placuszki. Smażyć na złoty kolor z obu stron. 



środa, 11 kwietnia 2012

Bułki z pomidorową wkładką

Bułki z pomidorową wkładką




Święta upłynęły mi bardzo szybko, a z ich końcem zostało mi trochę sera i wędliny, które szkody aby się zmarnowały. Pomyślałam więc, że przygotuję moim bliskim coś co będzie wykwintne i pyszne a zarazem pozwoli mi uniknąć marnowania jedzenia. 
Tak oto powstały pyszne bułki z pomidorową wkładką, okraszone serem i bekonem, które świetnie nadadzą się na śniadanie, kolację lub na wieczorną przekąskę przy dobrym filmie.

Składniki : 2 duże bułki, 2 jajka, 1 pomidor, 4-6 pomidorów suszonych, 3 plasterki bekonu, mozzarella, oregano, bazylia, szczypiorek, 1/3 kostki masła Lurpak Klasyczne.

Przygotowanie:  Z bułek ścinamy wierzchy, wydrążamy środki i wkładamy pocięte na małe wiórki masło Lurpak Klasyczne. Do miseczki wrzucamy pokrojonego pomidora w kosteczkę , posiekane suszone pomidory oraz pokrojoną mozzarellę.  Doprawiamy oregano i bazylią. Pomidorowym farszem wypełniamy bułki. Zawijamy w folię i pieczemy 10 minut w temperaturze 200 stopni. Bekon kroimy na paski i na suchej patelni podsmażamy tak aby były chrupiące.  Rozgrzewamy patelnię, wrzucamy masło Lurpak Klasyczne i wbijamy jajka. Smażymy tak długo w zależności jak chcemy mieć ścięte żółtko. Bułki wyciągamy z piekarnika układamy na nich jajka i bekon. Całość posypujemy szczypiorkiem i solą.





____________________________________________________________________ 

KOCHANI, Anyzkowo bierze udział w konkursie
Kulinarny Blog Roku Lurpak

wystarczy kliknąć link i potwierdzić mail.

TUTAJ


Gorąco zachęcam do głosowania ! Każdy głos ważny !

wtorek, 10 kwietnia 2012

Schab faszerowany jajecznicą

Schab faszerowany jajecznicą


Uwaga ! Genialny pomysł mojej mamy !

Składniki : 700g schabu bez kości, 4 jajka, 20 dag boczku wędzonego, szczypiorek, sól, pieprz, oliwa z pestek winogron, 1 łyżka masła.

Przygotowanie : Masło rozpuść na patelni dodaj pokrojony w kosteczki boczek, podsmaż. Wbij jajka. Całość wymieszaj do powstania jajecznicy.Schab opłucz i osusz ręcznikiem papierowym. Przytrzymaj schab i wbij nóż w środek schabu, przepijając do na wylot. Powstałą kieszonkę wypełnij jajecznicą.Schab nasmaruj oliwą i natrzyj w mięso pieprzem i solą. Dno naczynia żaroodpornego wysmaruj oliwą, ułóż schab. Całość wsadź do piekarnika na 20 minut. Po tym czasie podlej schab 1/3 szklanki wody i piecz przez 40minut, co jakiś czas podlewając cały schab powstałym sosem. Upieczone mięso pokrój na kawałki. Możesz przygotować sos i podać na obiad lub serwować na zimno z kromką chleba.




Schab faszerowany białą kiełbasą

Schab faszerowany białą kiełbasą


Święta Wielkiejnocy bez potraw naszej polskiej kuchni, to jak zima bez śniegu.
 Na Wielkanocny poniedziałek wyczarowałam schab nadziewany białą kiełbaską. 
Taka odmiana od wysłużonych już suszonych śliwek.
 Mięsko wyszło idealnie, harmonijnie komponując się ze smakiem śląskiego żurku.


Składniki: 1-2 sztuki kiełbasy białej (w zależności od wielkości schabu i białej kiełbasy), 700g schabu bez kości, 2 ząbki czosnku, oliwa z pestek winogron, pieprz, majeranek, sól.

Przygotowanie : Schab opłucz i osusz ręcznikiem papierowym. Przytrzymaj schab i wbij nóż w środek schabu, przepijając do na wylot. Do powstałej kieszonki wsadź białą kiełbasę. Czosnek obierz i utrzyj w moździerzu razem z pieprzem i solą. Dodaj majeranek i wymieszaj. Schab nasmaruj oliwą i wmasuj w mięso papkę z czosnku. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Dno naczynia żaroodpornego wysmaruj oliwą, ułóż schab. Całość wsadź do piekarnika na 20 minut. Po tym czasie podlej schab 1/5 szklanki wody i piecz przez 40minut, co jakiś czas podlewając cały schab powstałym sosem. Upieczone mięso pokrój na kawałki. Możesz przygotować sos i podać na obiad lub serwować na zimno z kromką chleba.






poniedziałek, 9 kwietnia 2012

Zwyczajnie zwykłe ciasto cytrynowe

Zwyczajnie zwykłe 
ciasto cytrynowe


Czasem wystarczy tylko niewiele aby zwyczajne ciasto stało się niezwyczajne. Jeden składnik zamieni jego smak i zapach. To szczypta miłości dosypana małą rączką 3 letniego Kubusia, który razem ze mną upiekł dzisiaj to cytrynowe ciasto.  Bez tego dodatku nie smakowałoby tak cudownie.
 A jego aromat nie byłby tak przejmujący, jak przejmujące jest moje małe szczęście, które już śpi słodko gdy pisze ten tekst.


Składniki : 250g margaryny, 3/4 szklanki cukru, 4 jajka, 1 cytryna, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 szklanki mąki

Przygotowanie : Cytrynę wyparzyć, zetrzeć skórkę oraz wycisnąć sok. Miękką margarynę utrzeć z cukrem na puszysta masę. Pojedynczo dodawać jajka i miksować. Do ciasta dodać szklankę mąki , proszek do pieczenia i zmiksować. Wlać sok z cytryny i drugą szklankę mąki. Wszystkie składniki dokładnie połączyć. Piec w temperaturze 180 stopni przez 40 minut.


sobota, 7 kwietnia 2012

Kochani Wesołych Świąt

Kochani Wesołych Świąt



Moi drodzy,
 Święta już tuż tuż. 
Jeszcze tylko kilka chwil i nasze domy na dobre wypełni świąteczna atmosfera.
 Życzę Wam aby ten czas spędzony z bliskimi, obfitował w chwile pełne radości i miłości, 
a na świątecznym stole nie zabrakło wyśmienitych dan,
 które uwiodą was swym smakiem i aromatem.
A gdy wasz brzuszki będą mieć już dość i po świątecznych łakociach, wytchnienie przyjdzie czas, Anyżkowo was znów skusi i to już nie pierwszy raz.
 
Wesołych Świąt !

Print